piątek, 14 listopada 2014

Kruchy jabłecznik z kokosową pierzynką


Szperając ostatnio w zeszycie z przepisami od Teściowej natrafiłam właśnie na ten przepis. Bardzo mi się spodobał i postanowiłam, że po prostu muszę go upiec, zwłaszcza że ciasto nie jest skomplikowane, a wręcz bardzo szybkie i niedrogie. Ciasto przypomina trochę pleśniak, ale jednak warstwa kokosowa daje trochę inny smaczek.






Składniki na ciasto:
250g margaryny lub masła 82%
½ szklanki cukru
5 żółtek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kokosową bezę:
5 białek
1 niepełna szklanka cukru
10 dag kokosu

Dodatkowo:
Około 2 kg świeżych jabłek lub 1 ½ kg potartych jabłek ze słoja

Świeże jabłka obieramy ze skórki, trzemy na grubych oczkach tarki, a następnie odciskamy z nich nadmiar soku, który możemy wypić, w końcu to doskonały sok stuprocentowy.

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do misy, dodajemy żółtka i pokrojony w kostkę tłuszcz. Całość zarabiamy ręcznie na jednolitą masę. Ciastem wykładamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34 cm), wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej brązowym pergaminem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie tarte jabłka i rozprowadzamy równomiernie.

Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie wsypujemy cukier, miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wsypujemy kokos i miksujemy jeszcze chwilę, by się dobrze połączył z bezą. Gotową masę kokosową rozprowadzamy na cieście.

Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175C około 40 – 50 minut.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 5 – 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Imieniny u cioci

Smaczna Jesień

Przetwory na widelcu

9 komentarzy:

Printfriendly