wtorek, 24 grudnia 2013
niedziela, 22 grudnia 2013
Ciasteczka korzenne z bakaliami i czekoladą
Jakiś czas temu przyszedł mi smak na chrupiące ciasteczka ze
świąteczną nutą i stwierdziłam, że może zmodyfikuję przepis na amerykańskie ciasteczka
z czekoladą, czyli pieguski :) Ciasteczka wyszły bardzo smaczne. Do tego
stopnia, że miały zostać na święta, a trzy dni przed pozostały śladowe ilości. Jak
to powiedziała moja przyjaciółka Magda: silna wola okazała się silniejsza :) Trudno! Chyba czas upiec kolejną porcję, albo i kilka :)
czwartek, 19 grudnia 2013
Włoskie migdałowe ciasteczka
Uwielbiam piec i jeść różnego rodzaju ciasteczka. Tym razem
postanowiłam uciec nieco w smaki, którymi zaraziła mnie moja koleżanka z
dzieciństwa Hela, która kilka lat temu miesiącami mieszkała w Turynie, skąd
przywoziła nam na Boże Narodzenie różne włoskie specjały. A to babkę Panettone, a to jakieś
drobne, pyszne migdałowe ciasteczka. Wszystko było rewelacyjne, więc by nie
musieć jechać po te rarytaski do Włoch, postanowiłam zrobić je na swój sposób i oto co
mi wyszło :)
poniedziałek, 9 grudnia 2013
Drożdżowe racuszki z jabłkami siostry Anieli
Ostatnio wypróbowuję wszystkie ciekawe przepisy na różnego
typu placuszki. Przypadkiem natknęłam się na przepis siostry Anieli na racuszki
z jabłkami i oczywiście od razu wypróbowałam. Wyszły pyszne, coś pomiędzy
pancakes, a pączkami (ze względu na pulchność ciasta). Jak dla mnie idealny na
śniadanie, obiad, kolację, albo coś pysznego gdy nie ma nic do kawy. Gorąco
polecam :)
piątek, 29 listopada 2013
Andrzejkowa wróżba na patelni
Ciasto lane to przysmak mojego dzieciństwa. Robiła je zawsze
moja babcia. Co prawda nie było wtedy patelni teflonowych, a ciasto smażyło się
na tzw. „blasze” z pieca węglowego, jakie kiedyś wszyscy mieli w kuchni. Smak
był nieco inny i oczywiście lepszy. W dzisiejszych czasach mało kto ma w domu
jeszcze taki piec, ale alternatywna wersja z patelnią całkiem dobrze się
sprawdza :) Prawdę mówiąc placuszki upiekłam, bo dostałam na nie smak i nie
miałam zamiaru dodawać ich na bloga, ale jak na nie popatrzałam, to doszłam do
wniosku, że kojarzą się nieco z jutrzejszymi Andrzejkami, więc co tam,
poszalejemy :)
środa, 27 listopada 2013
Kebab z kurczaka w wersji domowej
Domową wersję kebaba robię od kilku lat, chyba mniej więcej od czasu, kiedy poznałam mojego męża. Tak samo było z pizzą. Fajnie jest eksperymentować w domu i robić Fast Foody, które wcale nie są wcale takie „fast” (szybkie), gdyż upieczenie bułki i przygotowanie wszystkich składników zajmuje trochę czasu, ale ich jakość i smak są zupełnie inne niż tych kupowanych na mieście. Ja jakoś jestem szczególnie wybredna jeśli chodzi o te klocki :)
Domowy kebab możecie zrobić w dwojaki sposób: albo wszystkie składniki wpakować do bułki, albo upiec nieco mniejsze bułeczki i podać na talerzu z pozostałymi składnikami. Wybór zależy od Was.
PS. Podana porcja wystarcza na około 4 kebaby.
Dip czosnkowy i/ lub ziołowy
Dip czosnkowy, czy ziołowy doskonale sprawdza się jako
dodatek do kebabów, sharmy, pizzy, sałatek, frytek, czy chipsów. Jest prosty w
zrobieniu i można go dowolnie modyfikować, w zależności od tego jakie mamy
akurat składniki i czy chcemy mieć wersję normalną czy bardziej pikantną.
wtorek, 26 listopada 2013
Domowe bułeczki na kebab, burgery i nie tylko.
Domowe bułki wbrew pozorom, nie są wcale takie trudne do zrobienia
jak się może wydawać, za to w smaku są pyszne. Tak zrobione bułki możecie jeść
jako tradycyjne bułki lub użyć je do kebabów, burgerów, sharmy, pity i innych pysznych
rzeczy. Polecam mój przepis :)
poniedziałek, 25 listopada 2013
Szachownica – sernik siostry Anieli
PS. Z podanego przepisu wychodzi całkiem wielka blaszka
ciasta, zawsze można podzielić porcję na połowę, choć ja upiekłam z całości, a
ciasto znikło w zastraszająco szybkim tempie :)
piątek, 22 listopada 2013
Drożdżowa babka waniliowa z serkiem homo
Ciasta drożdżowe to jedna z tradycji mojego regionu, a ja mogę
je piec bez końca :) Uwielbiam świeżutkie ciasto drożdżowe, dlatego po
upieczeniu pierwszego dnia, konsumuje ze smakiem, ile zdołam pochłonąć :) Następnego
dnia jest również pyszne, ale jak dla mnie już mniej, chociaż wtedy zdrowsze :)
poniedziałek, 18 listopada 2013
Tort z ptasim mleczkiem
Ostatnio spodobało mi się robienie tortów na cieście innym niż biszkoptowe. Nie mówię, że biszkopty są złe, bo są pyszne, ale szukałam alternatywy. Ciasta, które przede wszystkim można zrobić łatwo, szybko i takiego, które utrzymywałoby długo świeżość. W tym miesiącu mój Teść obchodził 60 urodziny, dlatego musiałam mu zrobić torty i całą resztę cateringu. Czasu było mało, ale dzięki dobremu rozplanowaniu prac wszystko wyszło pomyślnie. Ciasto na torty upiekłam 2 dni przed urodzinami, dzień później je przełożyłam kremem, a około godziny przed samą imprezą robiłam dopiero dekorację. Oczywiście lepiej mieć na to trochę więcej czasu, bo im go mniej, tym gorzej dekoracja wychodzi – nerwówka robi swoje. No, ale ważne, że tort wyszedł dobry w smaku. Co prawda nie dałam do niego żadnych owoców, bo zależało mi na tym, by tort podzielić na bardzo cienkie kawałki, by goście mogli spróbować jeszcze innych rzeczy.
Polecam wszystkim, którzy nie lubią maślanych, tłustych i ciężkich kremów.
PS. Tort zrobiłam wg przepisu na szybką babkę.
piątek, 15 listopada 2013
Racuszki z kwaśnego mleka siostry Anastazji
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, a z kwaśnym mlekiem jeszcze nie robiłam, więc postanowiłam wypróbować przepis siostry Anastazji. Racuszki wyszły mięciutkie i pyszne. Polecam ten przepis na smaczny i niedrogi (studencki) obiad, śniadanie lub kolaję, a do tego szybki w przygotowaniu :)
czwartek, 14 listopada 2013
Sałatka warstwowa z selerem ze słoja
Znalazłam na półce w spiżarni słój selera, więc postanowiłam zrobić z niego jakaś fajną sałatkę, tylko nie bardzo wiedziałam, jak temat ugryźć. Inspiracji szukałam w książce siostry Anastazji i tak powstała sałatka z kilkoma moimi modyfikacjami. Szczerze mówiąc sałatka w zrobieniu jest bardzo prosta, szybka, a co najważniejsze smaczna. Polecam na co dzień i od święta :)
środa, 13 listopada 2013
Śląski chlebek pszenno – żytni
Domowy chlebek jest fajną alternatywą do tych kupowanych w
sklepie. Mieszanka dwóch mąk powoduje, że jest on sycący i po prostu pyszny.
Dodatkowym atutem jest to, że w takim chlebie nie ma konserwantów, polepszaczy
i nie przejechał przez specjalne maszyny do spulchniania pieczywa. Więc jeśli
chcecie spróbować domowego pieczywa polecam.
środa, 6 listopada 2013
Super prosta i szybka babka z kefirem
Ten przepis na babkę jest chyba najprostszy na świecie, w
końcu wystarczy wszystko tylko wymieszać :) Do tego za każdym razem może nam
wyjść nieco inny smak, wszystko zależy od tego jakie dodamy bakalie i dżem. Bez
bakalii również smakuje świetnie. Poza prostotą wykonania, dodatkowym atutem
tej babki jest to, że ma fajną konsystencję, jest taka delikatna, mięciutka i
lekko wilgotna, przez co babka utrzymuje dość długo świeżość. W każdym razie
polecam gorąco, bo jest przepyszna :)
PS. Babkę możecie oblać czekoladą, lukrem, posypać cukrem
pudrem lub zostawić taką jaka jest po upieczeniu.
wtorek, 5 listopada 2013
Rybno – mięsne klopsiki w zalewie octowej
Szukałam pomysłu na jakąś fajną przystawkę ze śledziem,
przekopałam zeszyt babci mojego męża i znalazłam! :) Trzeba przyznać przepis
stary i sprawdzony. Klopsiki wyszły rewelacyjne, dlatego jeśli planujecie zrobić
je na większą imprezę, proponuje podwoić porcję :) Ja tak zrobiłam, a ciągle
się zastanawiam, czy nie będzie mało. Oczywiście jeśli zostanie, też będzie
dobrze, bo takie klopsiki można dość długo przechowywać :)
czwartek, 24 października 2013
Wiśniowy tort z Czarnego Lasu w stylu Ombre
Wiśniowe torty to już tradycja w mojej rodzinie :) muszę powiedzieć, że wszyscy je bardzo lubią, a ich atutem jest to, że można je zrobić o każdej porze roku, bo zwykle mamy słoje z wiśniami schowane gdzieś w spiżarni na czarną godzinę. Połączenie wiśni, czekolady i bitej śmietany to po prostu bajka! Już mam na blogu jeden przepis na Black Forest Cake, czyli tortze Szwarcwaldu (Czarnego Lasu), tym razem jego zmieniona wersja, bo z galaretką i w innej szacie :)
PS. Do tortów z wiśniami możecie również dodać wiśnie z likieru. Jeśli dysponujecie takimi wiśniami to polecam wydrylować je i dodać do
tortu, razem z wiśniami z kompotu.
piątek, 11 października 2013
Placki ziemniaczane skąpane w grzybowym sosie
Sezon grzybowy jeszcze trwa, dla zabicia czasu Pan Teść wraz
ze Szwagrem wyruszają czasem w naszą pobliską puszczę na grzyby. Ja osobiście
grzybów nie zbieram, bo średnio się na nich znam (a nie chce potruć całej
rodziny), ale za to mam radość małego dziecka, gdy zobaczę kosz pełen grzybów.
To nic, że potem to trzeba przez dość sporo czasu czyścić, smak i zapach
grzybów przyniesionych prosto z lasu jest bezcenny!
Co robimy z grzybami? Suszymy, mrozimy, a także przetwarzamy
do sosów, zup, jajecznicy i tym podobnych rzeczy. By nie jeść w kółko tego
samego, postanowiłam zrobić placki ziemniaczane z sosem grzybowym, który nadaje
się również do spożycia z chlebem, makaronem, czy do zapiekanek. Pozdrawiam i
życzę przyjemnego eksperymentowania :)
piątek, 4 października 2013
Śląskie ciasto drożdżowe z serem
Ciasto drożdżowe, czyli w moim regionie "Kołocz", a gdzie indziej placek, jest jednym z podstawowych ciast jakie się u mnie na Śląsku piecze. Mamy tutaj taki fajny zwyczaj noszenia ciasta przed weselem dla znajomych, a czasem i gości weselnych. Wszystko zależy oczywiście od Młodej Pary, gdyż czasem zdarza się tak, że ma ona bardzo dużą rodzinę i bardzo wielu znajomych, dlatego z różnych przyczyn albo rezygnuje się z pieczenia ciasta zupełnie, albo zanosi się je tylko znajomym, sąsiadom i ewentualnie gościom, którzy nie będą obecni na Weselu. Pamiętam jak to było u mnie :) Lataliśmy wtedy z moim przyszłym Mężem przez dwa dni z ciastem. Najpierw była strona Młodego Pana, co poszło dość szybko, bo wszyscy mieszkają blisko. Mieliśmy pyszny kołocz upieczony w piekarni wujka mojego Męża. Muszę przyznać, że to było to najlepsze ciasto weselne jakie w życiu jadłam (zwłaszcza sernik! – jadłam go przez ileś dni przed ślubem, nie przejmując się, że nie zmieszczę się do sukni - na szczęście nie było z tym problemu ;) Kilka dni później była kolej na moją stronę i moje, już nie takie pyszne, ale również dobre ciasto. Nie piekłam go niestety sama, chociaż bardzo chciałam upiec wszystkie ciasta dla obu naszych stron i tort weselny – jak się okazało, byłoby to niewykonalne czasowo. Rozdanie mojego ciasta niestety trwało calusieńki dzień, od rana aż do samej nocy. Miejsc, w które musieliśmy dostarczyć ciasto, nie było może tak dużo, ale problem stanowiła odległość między nimi. Więc jeśli planujecie rozwozić ciasto w dość odległe miejsca, najlepiej rozłożyć to sobie na kilka dni. Dobrze, ale może to tyle tych moich wspomnień, bo nie chce Wam przynudzać :)
Powiem jeszcze tylko, że serniczek upieczony w piekarni wujka mojego Męża, był inspiracją dla mnie przy pieczeniu tego drożdżowego serniczka, który gorąco polecam!
czwartek, 3 października 2013
Serowe placuszki siostry Anieli
Przepis na placuszki znalazłam w jednej z moich ulubionych
książek „Ciasta siostry Anieli”. Siostra jest prawdziwym Aniołem kulinarnym, a
jej kuchnia to po prostu tradycja! Gotowały tak nasze babcie, może czasem mamy,
a więc pełna jest smaków naszego dzieciństwa. Gdy powiedziałam mojej drugiej
mamie (teściowej :) o serowych plackach, bardzo się ucieszyła, bo jak się
okazało, dokładnie takie placuszki piekła jej mama, tylko przepis gdzieś
utknął. Dzięki siostrze, wszyscy mogliśmy posmakować tych wspaniałych smaków :)
Placuszki serowe to po prostu takie małe serniczki, w wersji
szybkiej :)
piątek, 23 sierpnia 2013
Torcik serowo – śmietankowy z galaretką i owocami
Torcik jest idealnym ciastem na lato. Delikatny, leciutki, pyszny. Najlepiej smakuje schłodzony, czyli prosto z lodówki. Jest ciastem dość elastycznym, gdyż można go zrobić z różnymi owocami, a jeśli nie ma czasu, czy chęci na pieczenie biszkoptu, można użyć gotowe biszkopty. Jak dla mnie taka delikatniejsza wersja sernika na zimno :)
wtorek, 30 lipca 2013
Wiśniówka
Nalewka wiśniowa jedna z obowiązkowych nalewek jakie robi się w mojej rodzinie :) Za każdym razem nalewkę przyrządzamy w słoju, by owoce można było łatwo wyciągnąć. Są przepyszne i stanowią doskonały dodatek do ciast (np. Tortu ze Szwarcwaldu), deserów, czy lodów. Doskonałe również do zabicia wieczornej chandry, tylko uwaga: jest w nich więcej alkoholu niż w samej nalewce, więc łatwo złapać fazę :)
poniedziałek, 29 lipca 2013
Uniwersalne ciasto drożdżowe w 100% BEZ JAJ !!! ;)
Przepis na maślane ciasto drożdżowe bez jaj znalazłam w mojej ulubionej książce dr Oetkera, która dostaliśmy w prezencie ślubnym. W oryginale do ciasta dodaje się tylko płatki migdałowe, ale to zostawię sobie na czas, gdy nie będzie owocków. Ciasta bez dodatku jaj są fajną alternatywą dla tych jajecznych. W każdym razie ciasto jest proste w zrobieniu, ma idealną konsystencję, jest mięciutkie i pyszne. Masło dodaje mu żółciutkiego koloru. No i może dodam, że to moje pierwsze drożdżowe ciasto z jagodami, ale na pewno nie ostatnie, teraz przymierzam się do upieczenia kolejnego, tym razem może zrobię z borówkami lub malinami, albo kto wie z czym jeszcze, bo można zrobić je z różnymi owocami, samo lub nawet z budyniem. Modyfikacja zależy tylko i wyłącznie od fantazji kucharza :)
środa, 17 lipca 2013
Likier orzechowo – korzenny
czwartek, 27 czerwca 2013
Małe piwo - najprostszy deser świata
Małe piwo, czyli galaretka z bitą śmietaną i owocami. Deser
bardzo prosty, a jednocześnie smaczny. Jeśli macie owoce i nie wiecie co z nich
zrobić, polecam zalać je galaretką. W ten sposób owoce na dłużej utrzymują świeżość,
a zawsze można zrobić deser na kilka dni :) Ja właśnie tak zrobiłam ostatnio,
podczas pobytu w Niemczech, gdy się okazało, że mam dość sporo owoców, które
trzeba szybko zużyć, a jako że było mało miejsca w lodówce, deser zrobiłam w
kuflach, które zajęły mniej miejsca niż zajmują miseczki.
piątek, 21 czerwca 2013
Pikantne Chili z mięsnymi kuleczkami
Chili z mięsnymi kuleczkami to danie, które od lat gości w zbiorze naszych rodzinnych przepisów.. Przyznam szczerze, że nie wiedziałam dokładnie skąd pochodzi przepis,
ale po opublikowaniu tego posta, cała prawda wyszła na jaw :) Przepis podarowała mojej mamie ciocia Halinka, (osoba o bardzo dobrym guście i smaku kulinarnym - taka nasza dobra wróżka :) Oczywiście pierwsza robiła go moja mama, a potem sprzedała dalszej rodzinie i znajomym. Danie
pyszne, w sam raz na obiad, czy gorącą kolację, jaką przyrządza się na imprezy,
wystarczy zrobić je trochę wcześniej np. rano przed imprezą, a potem tylko
podgrzać i podać z pieczywem. Z makaronem, czy ryżem również smakuje wybornie
:)
czwartek, 20 czerwca 2013
Gulasz z serc drobiowych
Gulasz z serc jest, czymś akurat dla amatorów tzw. „podrobów”, ja szczerze mówiąc takim amatorem nie jestem (przyznaję bez bicia :) ale wiem, dwie rzeczy: 1. podroby są zdrowe, 2. wszystko da się zjeść, byle było dobrze przyrządzone i przyprawione (takie moje motto życiowe :) No w każdym razie, przepis na serca pochodzi od mojej Teściowej i gdy je zrobiłam, to stwierdziłam, że nawet smaczne danie tak, więc i Wam polecam wypróbowanie, tego dość nietypowego gulaszu.
środa, 12 czerwca 2013
Śląskie domowe nudle, czyli makaron
Nudle, czyli makaron są jednym z przysmaków mojego
dzieciństwa :) robiła go moja mama, babcia, no i oczywiście ja :) Ciasto
makaronowe ma dość elastyczne zastosowanie, tzn. można je użyć, jako makaron do
zup, sosów, bringoli, pierogów, ale również, jako płatki do lazanii, czy ciasto
pierogowe, albo jako przysmak sam w sobie, czyli makaron upieczony ma patelni,
czyli tzw. maca (wystarczy zrobić makaron, rozwałkować i pokroić na większe
kawałki, a następnie upiec go na patelni, bez dodatku tłuszczu). To, w jaki
sposób użyjecie makaronu zależy już od Was, a więc podaję przepis :)
ps. najlepiej zrobić z podwójnej porcji.
piątek, 24 maja 2013
Kolorowe szaszłyki
Sezon grillowy już dawno rozpoczęty, więc postanowiłam podać Wam przepis na szaszłyki, takie jak ja robię, czyli kolorowe, mięsno – warzywne i takie, które nie pieką się przez pół dnia na grillu. W każdym razie szaszłyki się zawsze sprawdzają.
Ps. Gdyby zdarzyło się tak, że przygotowujecie mięso na szaszłyki kilka godzin wcześniej, a potem pogoda pokrzyżuje Wam szyki, wówczas możecie upiec je w piekarniku. Co prawda nie będą one miały tego smaczku z grilla, ale również będą dobre. Kiedyś zrobiłam taki trik, że podpiekłam szaszłyki w piekarniku, po czym położyłam je na grill, dosłownie na 5 minut, by nabrały aromatu :)
Szaszłyki najlepiej podawać same lub z pieczywem.
środa, 22 maja 2013
Śląskie ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, czyli kołacz
Kołacz (a na Śląsku „kołocz”), czyli ciasto, placek
drożdżowy z kruszonką (na Śląsku nazywaną „posypką”) jest jednym z najpopularniejszych ciast w moim regionie. Niestety
sezon na rabarbar nie trwa cały rok, dlatego, gdy jest trzeba z tego korzystać
:)
Przepis na ciasto drożdżowe jest uniwersalny, a więc możecie
go stosować do różnych owoców, marmolad, budyniu lub upiec go z samą kruszonką.
Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze świeże, ale jeśli dbacie o żołądek to
poczekajcie z konsumpcją troszeczkę :)
wtorek, 21 maja 2013
Roladki z szynki konserwowej z serkiem w galarecie
Roladki z szynki konserwowej są obowiązkowym punktem każdej
imprezy jaką organizuje. Może pomyślicie, że to monotonne i nudne, ale nic
podobnego. Roladki zawsze szybko schodzą, dlatego wolę zrobić ich więcej,
zamiast kupować jakieś inne wędliny, które nie dość, że tylko leżą na talerzu,
to jeszcze po kilku godzinach się zeschną i nie wyglądają zachęcająco. Galareta
to dobry sposób, by utrzymać świeżość wędlin i mięs.
Roladki z szynki konserwowej można zrobić z różnymi rodzajami serków, ale chyba nr 1 to chrzanowy, chyba dlatego, że chrzan i szynka tworzą nierozłączny duet :)
Roladki z szynki konserwowej można zrobić z różnymi rodzajami serków, ale chyba nr 1 to chrzanowy, chyba dlatego, że chrzan i szynka tworzą nierozłączny duet :)
środa, 15 maja 2013
Francuskie nadziane marchewy
Inspirację na francuskie nadziane marchewy dostałam od młodszego brata, który posłał mi zdjęcie z takimi marchewkami i zapytał, kiedy takie zrobię :) no i zrobiłam :) Nawet fajne połączenie wyszło, bo wymyśliłam sobie nowy krem, budyniowo – waniliowo – śmietankowy :) jak dla mnie wyszedł przepyszny. Sprawdza się zarówno do rurek z ciasta francuskiego, ale równie dobrze pasuje, jako krem do eklerów, czy karpatki.
Jeśli uwielbiacie ciasto francuskie i szukacie pomysłu na niebanalne nadzienie i formę, to jest coś dla Was :)
wtorek, 7 maja 2013
Nutellinka - ciasto z nutellą
wtorek, 30 kwietnia 2013
Domowa Pizza wersja od A do Zet
Pizza jest chyba jednym z najbardziej elastycznych dań świata, bo można dodać na nią chyba wszystko co służy do jedzenia. Jedni robią je z resztek, przy tzw. wietrzeniu lodówki, ale ja raczej takich wietrzeń nie mam, bo kupujemy tyle produktów, by dało się wszystko skonsumować, gdy jest jeszcze świeże, a na pizze kupuję osobne składniki, bo zdarza się, że czegoś nie ma. Podane ciasto drożdżowe sprawdza się do pizzy, ale także jako ciasto na bułeczki. A składniki na pizze wymieniam jakie dodałam, ale Wy dodajcie to co lubicie :)
poniedziałek, 29 kwietnia 2013
Kruchy jabłecznik z rodzynkami i cynamonem
środa, 24 kwietnia 2013
Łazanki z pieczarkami i domowym makaronem
piątek, 19 kwietnia 2013
Vege frykadelki pieczarkowo – jajeczne
Frykadelki, klopsiki, czy też kotleciki… każdy nazywa jak chce :) W każdym razie są fajnym pomysłem na bezmięsny obiad, zwłaszcza dla osób mających awersję do mięsa. Ja wegetarianką nie jestem, ale lubię obiady bezmięsne i uwielbiam pieczarki :) Najśmieszniejsze jest to, że mieszkam teraz w takim jakby pieczarkowym zagłębiu, tzn. miejscowość słynie z pieczarkarni, a najlepsze we wszystkim jest to, że gdy masz ochotę coś zrobić z pieczarkami, to musisz mieć wielkie szczęście, by je tutaj kupić. Czemu tak jest? Sklepikarze raczej nie sprzedają pieczarek, bo chyba uważają je za ogólnie dostępne. A z pieczarkarzami jest tak, że wolą sprzedawać w hurcie. No, więc trzeba po pieczarki jeździć kilka kilometrów dalej, do następnej miejscowości. Ogólnie wszystkie dania, ciasta i inne rzeczy trzeba planować w wyprzedzeniem, bo nie wszystkie składniki można tutaj kupić.
A jeśli chodzi o klopsiki pieczarkowo – jajeczne, to przepis na nie mam od Teściowej :)
Ta ilość w zupełności wystarcza dla 4 dorosłych osób.
czwartek, 18 kwietnia 2013
Drobiowe klopsiki – kotleciki z pieczarkami
Do zrobienia drobiowych kotlecików – klopsików z pieczarkami, zainspirował mnie przepis siostry Anastazji, który znalazłam w jej książce. Mój przepis trochę się różni, gdyż u siostry nie ma pieczarek i Curry. W każdym razie oba przepisy są bardzo dobre, więc jeśli lubicie kurczaka, to polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Na pewno będzie smaczną alternatywą dla tradycyjnego kotleta w panierce :)
środa, 17 kwietnia 2013
Babeczki waniliowe z bogatym budyniowym wnętrzem
Zwykle przygotowuję tradycyjny budyń, ale czasem jest fajnie coś z nim też upiec. Kruche ciasto ładnie komponuje się z budyniem, który dodaje mu lekkiej wilgoci. Połączenie smaków jak dla mnie jest idealne. Najbardziej smakują mi takie ciasteczka jeszcze lekko ciepłe. Podobno to nie jest zdrowe, no cóż każda osoba ma swoje ulubione smaki, a ja uwielbiam jeść świeże ciasto :)
Polecam moje kruche babeczki z budyniem waniliowym :)
wtorek, 16 kwietnia 2013
Kakaowe ciasteczka owsiane bez pieczenia
Jedne z moich ulubionych ciasteczek. Robi się je bardzo szybko, gorzej jest odczekać ten czas kiedy stygną. Zazwyczaj jest tak, że tylko chodzę i sprawdzam, czy już są twarde, odrywając i kosztując po jednym :) No i zawsze jakaś część ciasteczek znika nim dobrze wystygną, a ta część zależy od tego ilu jest tych testerów :)
Ciasteczka posiadają dość dużo magnezu, wiec jeśli cierpicie na niedobry, jak ja to polecam :)
Przepis wymyśliłam sama, ale robiliśmy takie ciasteczka po raz pierwszy w podstawówce, jednak przepisu z wtedy nie mam, więc zrobiłam według siebie i wyszły pyszne :)
piątek, 12 kwietnia 2013
Jamajskie pijane rodzynki z czekoladą i rumem :)
Jamajskie pijane rodzynki to delikatne ciasto kakaowe –
biszkoptowe z pysznym kremem budyniowym i podwójnie skąpanymi rodzynkami.
Pierwsza ich kąpiel odbywa się w rumie (lub innym alkoholu jaki wybierzecie :),
a druga w polewie czekoladowej. Ciasto w sam raz dla tych, którzy mają niedobry
magnezu, jak ja :) a przede wszystkim dla czokoholików, którym także jestem :)
Idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystości :) No i można je
zrobić w wersji bez procentów, wystarczy dodać same sparzone rodzynki :)
czwartek, 11 kwietnia 2013
Czekoladowe szyszki z ryżu preparowanego
Po ryżowych szyszkach z masą krówkową (lekko ciągutkowych :), czy szyszkach z białą czekoladą (twardych), wpadłam na pomysł by zrobić krówki z deserową czekoladą, o dość miękkiej konsystencji. Wykorzystałam do tego przepis na polewę, który ostatnio dość często używam, bo doskonale się sprawdza. W każdym razie wyszły mi całkiem fajne, smaczne, a do tego i szybkie szyszko – ciasteczka ryżowe, które jeszcze pewnie nie raz zrobię :)
piątek, 5 kwietnia 2013
Ananasowa kopa bez pieczenia
Kopę z ananasem zrobiłam niedawno. Zostało mi trochę
biszkoptu, więc scaliłam wszystko razem i tak to powstało :) Polecam jeśli
uwielbiacie ananasa, bakalie i bitą śmietanę :)
Oczywiście możecie poza ananasem dodać też inne owoce, jakie
w danej chwili macie :)
Zobaczcie również Kopę Pszczyńską, która jest pierwowzorem kopy ananasowej :)
Zobaczcie również Kopę Pszczyńską, która jest pierwowzorem kopy ananasowej :)
czwartek, 4 kwietnia 2013
Ciasteczka MiXy
Ciasteczka MiXy, to kolejna odsłona ciasteczek w stylu
amerykańskim, które w Polsce nazywamy pieguskami. Zawsze warto je mieć w domu i
dobrze zrobić większą ilość, gdyż włożone do pudełka długo utrzymują świeżość.
Ciasteczka MiXy zrobiłam z połączenia American Chocolate
Chips Cookies i Ciasteczek ze słonecznikiem i płatkami owsianymi. Dodatek
płatków kukurydzianych sprawił, że ciasteczka są bardziej chrupkie. Pyszne :)
Spróbujcie sami :)
piątek, 29 marca 2013
Wielkanoc 2013 :)))))
Serniki – Wielkanocny przegląd
Wielkanocne Babki - przegląd
czwartek, 28 marca 2013
Marchewkowe Tiramisu
Kolejny pomysł na to, co można zrobić z ciastem
marchewkowym. Na początku zrobiłam standardowe ciasto marchewkowe oblane
lukrem. Później przyszedł czas na tort pomarańczowo – śmietankowy, a po torcie
stwierdziłam, że czemu nie zrobić ciasta o takim samym składzie :) Muszę
przyznać, że bardzo spodobały mi się te marchewkowe wypieki i kto wie, może
wkrótce zaskoczę Was kolejnym sposobem na marchewkowe ciasto :)
Waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką
środa, 27 marca 2013
Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem)
Sernik z grysikiem moja mama piekła zawsze na Wielkanoc, gdy
byliśmy dziećmi, więc to taki trochę przysmak z mojego dzieciństwa :) Najbardziej
charakterystyczną jego cechą była mega gorzka czekolada na jego wierzchu i ten
charakterystyczny smak sernika, który urozmaica kasza manna :)