Dip czosnkowy, czy ziołowy doskonale sprawdza się jako
dodatek do kebabów, sharmy, pizzy, sałatek, frytek, czy chipsów. Jest prosty w
zrobieniu i można go dowolnie modyfikować, w zależności od tego jakie mamy
akurat składniki i czy chcemy mieć wersję normalną czy bardziej pikantną.
Składniki podstawowe:
1 duży jogurt naturalny
1 duży ząbki czosnku
1 płaska łyżka soli lub vegety
Pieprz
Składniki dodatkowe:
natka pietruszki i/ lub
szczypiorek
Pieprz Cayenne (jeśli lubicie
ostrzejszą wersję)
Dip przyrządzamy nieco wcześniej, gdyż musi trochę odstać,
by nabrał wyrazistszego smaku. Czosnek przeciskamy lub bardzo drobno kroimy,
dodajemy do jogurty razem z solą i pieprzem.Całość razem mieszamy.
Jeśli mamy
natkę pietruszki i/ lub szczypiorek, siekamy je drobno i mieszamy razem z
dipem. Gotowy dip przykrywamy i wstawiamy do lodówki, na co najmniej godzinę
przed konsumpcją :)
R E K L A M A | ||
Lubię maczać w takim grzanki albo sucharki :) Pycha !
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dipy, nie lubię gotowców, takim domowym mogę się zajadać bez końca. I do tego czosnkowy mniam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię!!!
OdpowiedzUsuńo świetne:) nie robiłam kebaba w domu:d
OdpowiedzUsuńJa również robie na jogurcie - jest najlepszy i niezastąpiony :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMniam:)
OdpowiedzUsuń