Przepis na maślane ciasto drożdżowe bez jaj znalazłam w mojej ulubionej książce dr Oetkera, która dostaliśmy w prezencie ślubnym. W oryginale do ciasta dodaje się tylko płatki migdałowe, ale to zostawię sobie na czas, gdy nie będzie owocków. Ciasta bez dodatku jaj są fajną alternatywą dla tych jajecznych. W każdym razie ciasto jest proste w zrobieniu, ma idealną konsystencję, jest mięciutkie i pyszne. Masło dodaje mu żółciutkiego koloru. No i może dodam, że to moje pierwsze drożdżowe ciasto z jagodami, ale na pewno nie ostatnie, teraz przymierzam się do upieczenia kolejnego, tym razem może zrobię z borówkami lub malinami, albo kto wie z czym jeszcze, bo można zrobić je z różnymi owocami, samo lub nawet z budyniem. Modyfikacja zależy tylko i wyłącznie od fantazji kucharza :)
Ciasto:
50 dag mąki
10 dag cukru
30g cukru waniliowego
5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
Szczypta soli
250ml mleka
15dag masła
Kruszonka:
10dag masła
10 dag cukru
15g cukru waniliowego (ok.2 łyżeczki)
1 szklanka mąki
Dodatkowo:
Ok. 40 – 50 dag jagód lub innych owoców
Ewentualnie 1 łyżka cukru pudru do posypania
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól wsypujemy do miski, mieszamy i robimy dołek. Masło rozpuszczamy, gdy będzie płynne dodajemy do niego pół szklanki mleka i wlewamy do dołka w misce. Resztę mleka lekko podgrzewamy, by miało temperaturę ciała, a następnie rozpuszczamy w nim drożdże z łyżeczką cukru. Płynne drożdże pozostawiamy na około 5 minut, by zaczęły się lekko podnosić, po czym wlewamy do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami. Najlepiej użyć do tego celu widelec lub mikser (osobiście preferuję użyć widelec, mniej wtedy jest zmywania, a poza tym nie ma obawy, że nasz mikser przy tęgim cieście drożdżowym zakończy swój żywot :)
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie jeszcze raz wyrabiamy je widelcem, a następnie przekładamy do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i równomiernie rozprowadzamy ciasto. Następnie całość posypujemy jagodami (lub innymi owocami) i robimy kruszonkę.
Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a na koniec mąkę. Całość razem mieszamy, a następnie kruszymy na ciasto z jagodami.
Ciasto pieczemy w temperaturze 170 – 180°C przez 45 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 5 minut, w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
R E K L A M A | ||
Pyszne musi być:)
OdpowiedzUsuńpyszne, domowe ciasto
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!
przeczytałem z zainteresowaniem i w końcu zapisałem sobie przepis w pliku "do zrobienia" będę musiał wypróbować - dziękuje :)
OdpowiedzUsuńooooooooooo! koniecznie muszę sprawdzić ten przepis! Pozdrawiam cieplutko Tusia z MK Gotuje i MK Czytuje
OdpowiedzUsuńCórka ma alergię na jajka więc koniecznie muszę sprawdzić ten przepis.
OdpowiedzUsuńTen przepis jest świetny. Polecam wszystkim, którzy nie mogą jeść jajek. Latem non stop piekłam z borówkami albo truskawkami, teraz na sucho albo z rodzynkami.
OdpowiedzUsuń