środa, 1 lutego 2012

Kurczak Szu - Szu


A teraz coś pysznego dla amatorów kurczaka. Kurczak szu szu smakuje trochę inaczej niż tradycyjny kotlet z kurczaka. Cechuje go mięciutka skorupka i czosnkowa nutka :) się mi zrymowało :) serdecznie polecam :)



Składniki:
60dkg filetów z kurczaka


Zalewa:
3 żółtka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oliwy
2 łyżki maggi
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli lub vegety
2 - 4 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany

Dodatkowo:
Olej do smażenia

Filety z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki.



Czosnek obieramy i przeciskamy lub miażdżymy. Następnie umieszczamy w wysokim naczyniu z pozostałymi składnikami na zalewę i miksujemy. 


Do szczelnego pojemnika wlewamy zalewę, dodajemy kawałki kurczaka, tak aby były całe zanurzone w zalewie. Pojemnik zamykamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Kotleciki pieczemy na oleju na złoty kolor :)




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 komentarze:

  1. Moje dziecko uwielbia i czosnek i piersi kurczaka:) Na pewno wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam na konkurs, którego tematem jest: kurczak w roli głównej. Do wygrania patelnia Tefal Enjoy. zapraszam na bloga po szczegóły.
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/konkurs-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis - wczoraj taki kurczaczek gościł na naszym stole i cała rodzinka była zachwycona, nawet moja 2 letnia córcia! Był tak soczysty że wręcz rozpływał się w ustach:) Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly