poniedziałek, 20 lutego 2012

Kartofelki marcepanowe



Pewnie wszystkim od razu na myśl przychodzi odpust, bo to taki tradycyjny słodycz odpustowy :) Ja wytwarzam je sama, bo w sumie szybko się je robi i z prawdziwego marcepana są smaczniejsze :)
Składniki:
200g masy marcepanowej
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki słodkiego kakao (rozpuszczalnego do mleka)

Mieszamy gorzkie i słodkie kakao, najlepiej w dość głębokiej miseczce. Masę marcepanową kroimy w niewielkie kosteczki, z których robimy takie mikro kuleczki.


Następnie wrzucamy po kilka sztuk do kakao i kolistymi ruchami obracamy miseczką. W ten sposób kartofelki ładnie się obtoczą w kakao. Na koniec gotowe kartofelki przekładamy na folię aluminiową lub spożywczą, tak aby się zbytnio nie stykały i zostawiamy na pewien czas żeby lekko wyschły (około 30 minut). Po tym czasie można kartofelki przyłożyć na talerz.




Smacznego :)



R E K L A M A



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie. Zapisane do zrobienia, dzięki za inspirację!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma sprawy :) polecam się na przyszłość :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly