piątek, 10 lutego 2012

Piwne ciasteczka Pani Frał :)


Przepis na ciasteczka piwne dostałam od przyjaciółki, która też dostała go od pewnej Pani nauczycielki, dlatego nazwałam je ciasteczkami "Pani Frał" (na cześć nauczycielskiego grona, które pozdrawiam :) W każdym razie przepis jest prosty, składników jest mało, a ciasteczka są po prostu pyszne. Przypominają trochę ciasto francuskie. Polecam każdemu :)

Składniki:
1 kostka margaryny (czyli 250g)
½ szklanki jasnego piwa
2 ½ szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania)
ok. 250g marmolady (twardej)


Margarynę rozpuszczamy, dodajemy piwo i 2 ½ szklanki mąki.


Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie urywamy po kawałeczku ciasta i wałkujemy dość cienko ( tj. na grubość około 3mm), podsypując mąką.


Z ciasta wykrawamy nożem lub radełkiem kwadraty lub prostokąty, z których formujemy różne kształty, nakładając na nie marmoladę, koniecznie twardą, gdyż miękka może nam spłynąć z ciasteczek podczas pieczenia. Polecam nakładanie marmolady szprycą, gdyż jest szybsze i łatwiejsze. Jeśli nie masz szprycy, użyj do tego celu mocnego woreczka :)


Ja część ciasteczek wycięłam radełkiem, inne zawinęłam w koperty, na pół i pod ukosem. Wszystko zależy od fantazji danego cukiermistrza, czyli w tym wypadku Ciebie :)





Gotowe ciasteczka układamy na pergaminie i pieczemy na jasno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180C.


Pozdrawiam i smacznego życzę :)

R E K L A M A



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 komentarze:

Printfriendly