poniedziałek, 27 lutego 2012

Delikatna Wuzetka, czyli czekoladowe ciasto pod puszystą pierzynką z bitej śmietanki :)


Szybkie, nieskomplikowane, a przede wszystkim smaczne ciasto, wg przepisu mojej przyszłej Teściowej, którą serdecznie pozdrawiam, a ciasto gorąco wszystkim polecam :)

Ciasto:
200g margaryny
25dag cukru
3 jajka
11 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 szklanka kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
1 średni słoik ulubionego dżemu owocowego
750ml śmietany kremówki
3 śmietan - fixy
Wiórki czekoladowe lub potarta czekolada

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, kwaśną śmietanę, kakao, sodę i mąkę. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do niewielkiej blaszki wyłożonej pergaminem.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut. Po czym zostawiamy w wyłączonym piekarniku około 10 minut. Po upływie tego czasu, wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wystudzone ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu (na moim ciastku niewidoczny pomarańczowy). Ubijamy śmietankę zgodnie z przepisem na śmietan - fixie, a następnie przekładamy ją na ciasto i równo rozsmarowujemy. Gotowe ciasto posypujemy wiórkami czekoladowymi lub tartą czekoladą i wstawiamy do lodówki, aby wychłodło.

Smacznego :)



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


6 komentarzy:

  1. O jaka pyszna!!! Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciacho! Faktycznie proste w wykonaniu a jakie efektowne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bombowo:) ale bym zjadła taki kawałeczek:)mniam...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Delikatne ciasto pod przepyszną pierzynką? Ojj pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuje wszystkim za komentarze :) cieszę się, że ciasto przypadło Wam do gustu i polecam wypróbowanie przepisu :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly