piątek, 26 września 2014

Nalewka z pigwy japońskiej


Owoce pigwowca japońskiego, wyglądają jak małe żółte jabłuszka i różnią się smakiem od tradycyjnej pigwy, są kwaśne i zbliżone smakiem do cytryny. Pigwa praktycznie nie nadaje się do jedzenia na surowo (jest bardzo twarda), ale można zastosować ją jako dodatek do herbaty, czy zrobić z niej pyszny syrop lub nalewkę. Pigwowiec jest bardzo bogaty w witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu można używać go jako lekarstwa przy przeziębieniu. Nalewka z pigwy japońskiej ze względu na wspaniały smak i aromat uważana jest za jedną z najlepszych nalewek, więc gorąco polecam :)






Składniki:
Ok. 40 dag pigwowca japońskiego „pigwy”
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki wódki lub spirytusu (w zależności od tego jak mocna ma być nalewka)

Owoce pigwowca dobrze myjemy, a następnie przekrawamy na połówki lub ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Pigwę kroimy w cienkie ząbki lub kosteczkę, po czym wsypujemy do litrowego słoja.

Następnie do pigwy dodajemy cukier, można to zrobić na dwa sposoby:
1. Dłuższy i bardziej pracochłonny sposób (przy którym nie rozcieńczamy nalewki): 
pigwę zasypujemy cukrem, szczelnie zakręcamy, po czym potrząsamy słojem, by cukier równomiernie się rozprowadził. Odstawiamy słój na kilka godzin, po czym co pewien czas nim potrząsamy, w ten sposób cukier szybciej się rozpuści, a pigwa wypuści sok. Oczywiście im więcej czasu poświecimy na to, by wstrząsnąć słojem tym szybciej uzyskamy sok.


2. Szybszy sposób:
cukier rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie zalewamy nim pigwę.

Następnie do syropu z pigwą dodajemy alkohol, mieszamy łyżką, szczelnie zakręcamy nalewkę i odstawiamy na co najmniej miesiąc, by dobrze przeszła (im dłużej postoi tym bogatszy smak i aromat będzie miała). Po tym czasie nalewkę można odcedzić i przelać do butelek, a owoce jeszcze raz zalać syropem z rozpuszczonego cukru i alkoholem.


Owoce pigwy są bardzo aromatyczne i można je zalewać kilka razy. Jednak jeśli ktoś planuje zalać pigwę tylko raz, może pozostawić owoce w nalewce i zużyć je jako dodatek do herbaty, ciast lub deserów.

Pod wpływem czasu nalewka zmienia kolor, po kilku miesiącach z jasnej stanie się bursztynowa.

Nalewkę z pigwowca japońskiego można dodatkowo wzbogacić dodając: cienko okrojoną skórkę z cytryny (żółtą jej część), laskę wanilii, goździki, laskę cynamonu, kilka ziarenek anyżu czy garść rodzynek.





R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


1 komentarz:

Printfriendly