czwartek, 4 września 2014

Ogórki w zalewie musztardowej i z Curry


Pikle w zalewie musztardowej doskonale sprawdzają się jako dodatek do różnych dań, ale można je również użyć jako przystawkę na różnego rodzaju imprezy. Smak i kolor ogórków w dużym stopniu zależy od rodzaju musztardy jaki użyjemy. Jeśli jesteście miłośnikami Curry, możecie również dodać tej przyprawy, o czym piszę poniżej. Ja zrobiłam kilka słojów z samą musztardą i kilka z dodatkiem Curry, by każdy z domowników mógł wybrać opcje w sam raz dla siebie :)






Składniki:
Około 3 kg ogórków

Zalewa:
1 litr wody
1 szklanka octu 10% spirytusowego
1 ½ szklanki cukru
2 ½ łyżki soli
5 łyżeczek musztardy np. delikatesowej

Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, chwilę mieszamy by cukier się rozpuścił.

Jeśli ogórki są w twardej, grubej skórce obieramy je, jeśli skórka jest ładna pozostawiamy. Ogórki kroimy w słupki i układamy ciasno w słojach (podana porcja wystarcza na około 5 litrowych słojów).

Do każdego słoja dodatkowo dodajemy:
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
6 ziarenek gorczycy
1 ząbek czosnku
1 średniej wielkości liść laurowy

Można również dodać:
paprykę pokrojoną w paseczki lub po  ¾ łyżeczki przyprawy Curry na każdy słój

Słoje z ogórkami zalewamy wcześniej ugotowaną zalewą, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 5 – 7 minut, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na około godzinę w garnku do pasteryzacji.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



2 komentarze:

Printfriendly