Pikle w zalewie musztardowej doskonale sprawdzają się jako
dodatek do różnych dań, ale można je również użyć jako przystawkę na różnego rodzaju
imprezy. Smak i kolor ogórków w dużym stopniu zależy od rodzaju musztardy jaki
użyjemy. Jeśli jesteście miłośnikami Curry, możecie również dodać tej przyprawy,
o czym piszę poniżej. Ja zrobiłam kilka słojów z samą musztardą i kilka z dodatkiem
Curry, by każdy z domowników mógł wybrać opcje w sam raz dla siebie :)
Składniki:
Około 3 kg ogórków
Zalewa:
1 litr wody
1 szklanka octu 10% spirytusowego
1 ½ szklanki cukru
2 ½ łyżki soli
5 łyżeczek musztardy np.
delikatesowej
Wszystkie składniki na zalewę
zagotowujemy, chwilę mieszamy by cukier się rozpuścił.
Jeśli ogórki są w twardej, grubej
skórce obieramy je, jeśli skórka jest ładna pozostawiamy. Ogórki kroimy w
słupki i układamy ciasno w słojach (podana porcja wystarcza na około 5
litrowych słojów).
Do każdego słoja dodatkowo
dodajemy:
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
6 ziarenek gorczycy
1 ząbek czosnku
1 średniej wielkości liść laurowy
Można również dodać:
paprykę pokrojoną w paseczki lub
po ¾ łyżeczki przyprawy Curry na każdy
słój
Słoje z ogórkami zalewamy
wcześniej ugotowaną zalewą, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 5 – 7
minut, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na około godzinę w garnku do
pasteryzacji.
R E K L A M A | ||
uwielbiam je! <3
OdpowiedzUsuńPyszotka, polecam też zamiast musztardy ketchup:)
OdpowiedzUsuń