poniedziałek, 29 września 2014

Nalewka z malin


Malinówka to nalewka o cudownych smaku i zapachu. Jedna z ulubionych nalewek praktycznie całej naszej rodziny i otoczenia. Chyba nie znam osoby, której by nie smakowała. Używam jej zazwyczaj jako nalewkę leczniczą, zwłaszcza gdy atakuje przeziębienie i grypa. Doskonale się sprawdza i świetnie rozgrzewa, zwłaszcza w wersji na spirytusie :)




Składniki:
Około ½ kg malin
1 szklanka cukru
1 – 1 ½  szklanki wódki, spirytusu lub rumu (w zależności od tego jaką procentowość nalewki chcemy uzyskać i jaki alkohol aktualnie posiadamy)

1. Sposób:
W pół szklanki wrzątku rozpuszczamy cukier i pozostawiamy do ostygnięcia.
Umyte i osuszone maliny wsypujemy do dużego słoja, zalewamy zimnym syropem z cukru, szczelnie zakręcamy słój i pozostawiamy tak na kilka godzin. Następnie wlewamy alkohol, szczelnie zakręcamy, lekko potrząsamy by całość się zmieszała i pozostawiamy tak na co najmniej miesiąc.

2. Sposób:
Umyte i osuszone maliny wsypujemy na przemian z cukrem do słoja, po czym zakręcamy słój, lekko nim potrząsamy i pozostawiamy na kilka godzin, by cukier lekko się rozpuścił. Po kilku godzinach delikatnie potrząsamy słojem i znowu go pozostawiamy na kilka godzin. Czynność powtarzamy, tak długo aż cukier się rozpuści, czyli można zahaczyć o następny dzień. Gdy cukier będzie rozpuszczony dodajemy alkohol, zakręcamy słój, lekko potrząsamy i pozostawiamy nalewkę na co najmniej miesiąc.

Przy wszystkich nalewkach dominuje ta sama zasada, im dłużej postoją tym lepszy mają smak i aromat.

Po około miesiącu nalewkę można zlać do butelek (jeśli ktoś woli klarowny trunek), a owoce pozostawić osobno w słoju. Owoce z nalewki to doskonały dodatek do lodów, ciast, deserów i herbaty. Ja owoce zawsze pozostawiam w nalewce, bo lubię potem kilka malin dorzucić do kieliszka z nalewką.

Wskazówka:
Nalewkę z malin można przyrządzić również z syropu malinowego, wystarczy zmieszać go z alkoholem. Proporcja alkoholu do syropu zależy indywidualnie od upadań smakowych.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


8 komentarzy:

  1. Piękna naleweczka, jaki intensywny kolor. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zimę taka naleweczka jest najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolorek,a smak,wspaniały,mogę sobie tylko wyobrazić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny kolor, na zimowe popołudnia jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oooo, na teraz, kiedy za oknem plucha...uwielbiam malinówkę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm pycha! :D
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam z wódki lepsza czy ze spirytusu

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly