czwartek, 18 września 2014

Sałatka z sześciu jarzyn do słoja


Ta sałatka to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Przepis moja mama dostała od sąsiadki i tak to się zaczęło :) Pamiętam, że w dzieciństwie nigdy nie umieliśmy się jej najeść i stanowiła nie tylko dodatek do obiadu, ale również dodatek do hot dogów, czy kanapek z opiekacza, wówczas wyciskało się zalewę, by sałatka nie była taka mokra. Od kilku lat wracam do tych starych, sprawdzonych smaków i przyznam szczerze, warto mieć taką smaczną sałatkę schowaną w spiżarni na czarną godzinę :)

Ps. Podaną porcję można pomniejszyć o połowę, jeśli ktoś nie dysponuje wielkim garnkiem lub ugotować ją w dwóch mniejszych i potem zmieszać.





Składniki:
1 kg marchewki
1 kg pomidorów
1 kg papryki (najlepiej kolorowej)
1 kg ogórków
1 kg białej kapusty
1 kg cebuli

Dodatkowo:
250 ml oleju (można dodać mniej)
1 szklanka octu spirytusowego 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Pieprz (mielony)
Około 10 ziarenek ziela angielskiego

Na początek przygotowujemy wszystkie jarzyny. Obraną marchewkę kroimy w talarki i odstawiamy w osobnym naczyniu, gdyż od marchewki zacznie się gotowanie.

Paprykę kroimy w paseczki, ogórki pozostawiamy w skórce i kroimy w talarki, cebulę kroimy w kosteczkę lub w krążki. Kapustę drobno siekamy. Pomidory można obrać ze skórki i pokroić w kawałki (by szybko skórka odeszła z pomidora najlepiej włożyć go do garnka z wrzątkiem, na 2 – 3 minuty. Po wyjęciu pomidora z wody, skórka odchodzi niemalże sama).

Gdy wszystkie jarzyny są już przygotowane, przystępujemy do gotowania. Do wielkiego garnka (około 10 litrów), wlewamy olej i wsypujemy marchewkę. Gotujemy na wolnym około 3 minut mieszając, po czym wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze około 3 minuty (pamiętając o mieszaniu), a następnie dodajemy pozostałe jarzyny i całość razem zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy sól, pieprz, ocet i ziele angielskie. Całość ponownie zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem jeszcze przez około 15 – 20 minut (do miękkości jarzyn), co pewien czas mieszając, by sałatka się nie przypaliła. 

Gorącą sałatkę przekładamy do słojów, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 5 – 7 minut.

Po pasteryzacji słoje pozostawiamy na około godzinę w garnku użytym do pasteryzacji, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Uwaga: jednocześnie najlepiej robić nie więcej jak 1 porcję sałatki.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Paprykujemy 5

Pora na pomidora!

2 komentarze:

Printfriendly