czwartek, 25 września 2014

Papryka w słoju – dodatek do leczo i innych dań


Lubię robić różne dania jednogarnkowe, zupy i sosy z dodatkiem papryki, dlatego kilka lat temu postanowiłam wrzucić paprykę do słojów. Głównym powodem dla którego zaczęłam taką zabawę, była cena papryki, która w sezonie jest niska, bo kosztuje około 3 – 4 złote za kilogram, zimą zaś papryka kosztuje nawet 15 złotych. Póki sezon trwa polecam wpakowanie papryki w słoje, by było na ten czas, gdy zdrożeje :)







Składniki:
1 kg papryki (czerwona, żółta i zielona)
1 średnia cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Polecam użyć różnokolorowej papryki, gdyż w daniach z dodatkiem pomidorów (np. leczo), sama czerwona papryką nam zniknie, a dla oka przyjemniej wyglądają kolorowe dania.

Paprykę i cebulę kroimy w nieduże kosteczki lub paseczki. Całość razem dobrze mieszamy, a następnie napełniamy nią nieduże słoje około 300 – 500 ml. Gdy wszystkie słoje są już pełne, w poł litra wrzątku rozpuszczamy sól i cukier, dolewamy pół litra zimnej wody i gotową zalewą uzupełniamy słoje do pełna. Po czym szczelnie zakręcamy, sprawdzamy czy nie cieknie i pasteryzujemy około 12 minut od zagotowania się wody. Po tym czasie pozostawiamy słoje w garnku do pasteryzacji przez jeszcze około godzinę, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Uwaga:
Dodając pasteryzowaną paprykę do różnych dań, najlepiej dodać ją pod koniec gotowania, gdyż w zasadzie jest już ugotowana, a zbyt długie gotowanie spowoduje jedynie, że z papryki pozostaną nam tylko kolorowe kawałki skórki.





R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Paprykujemy 5



2 komentarze:

  1. Lubię taką paprykę :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam paprykę, zapiszę przepis:)

    lekcjekwuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly