Lubię robić różne dania jednogarnkowe, zupy i sosy z
dodatkiem papryki, dlatego kilka lat temu postanowiłam wrzucić paprykę do
słojów. Głównym powodem dla którego zaczęłam taką zabawę, była cena papryki,
która w sezonie jest niska, bo kosztuje około 3 – 4 złote za kilogram, zimą zaś
papryka kosztuje nawet 15 złotych. Póki sezon trwa polecam wpakowanie papryki w
słoje, by było na ten czas, gdy zdrożeje :)
Składniki:
1 kg papryki (czerwona, żółta i zielona)
1 średnia cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Polecam użyć różnokolorowej papryki, gdyż w daniach z
dodatkiem pomidorów (np. leczo), sama czerwona papryką nam zniknie, a dla oka
przyjemniej wyglądają kolorowe dania.
Paprykę i cebulę kroimy w nieduże kosteczki lub paseczki.
Całość razem dobrze mieszamy, a następnie napełniamy nią nieduże słoje około
300 – 500 ml. Gdy wszystkie słoje są już pełne, w poł litra wrzątku
rozpuszczamy sól i cukier, dolewamy pół litra zimnej wody i gotową zalewą
uzupełniamy słoje do pełna. Po czym szczelnie zakręcamy, sprawdzamy czy nie
cieknie i pasteryzujemy około 12 minut od zagotowania się wody. Po tym czasie
pozostawiamy słoje w garnku do pasteryzacji przez jeszcze około godzinę, a
następnie wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Uwaga:
Dodając pasteryzowaną paprykę do różnych dań, najlepiej
dodać ją pod koniec gotowania, gdyż w zasadzie jest już ugotowana, a zbyt
długie gotowanie spowoduje jedynie, że z papryki pozostaną nam tylko kolorowe
kawałki skórki.
R E K L A M A | ||
Lubię taką paprykę :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Uwielbiam paprykę, zapiszę przepis:)
OdpowiedzUsuńlekcjekwuchni.blogspot.com