Ten przepis na ciasto ze śliwkami wymyśliłam specjalnie pod
moją mamę, która nie przepada za ciastami zagniatanymi ręcznie. Ciasto
można wyrobić widelcem lub przy pomocy miksera. Jest bardzo proste i szybkie w
wykonaniu, poza tym nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Mamie ciasto tak się spodobało, że praktycznie piecze go cały czas na okrągło, a więc śliwki królują :)
Składniki:
250g margaryny lub masła 82%
1 ½ szklanki cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki proszki do pieczenia
3 szklanki mąki
Około ½ kg śliwek
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania ciasta
Tłuszcz rozpuszczamy (by był płynny, ale nie ciepły),
następnie dodajemy do niego cukier i jajka, mieszamy widelcem lub drewnianą
łyżką. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę przekładamy do małej (np. 19 x 32cm) lub
średniej (23 x 34cm) foremki, w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy
uzyskać. Jeśli wyższe to w mniejszej formie, niższe w większej. Dodam jeszcze,
że wyższe ciasto będzie się trochę dłużej piekło.
Ciasto rozprowadzamy równomiernie na blasze, a następnie
układamy na nim drelowane śliwki lub inne owoce.
Ciasto ze śliwkami pieczemy około 35 minut w temperaturze
180⁰C.
Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
R E K L A M A | ||
Proste, ale ze śliwkami, więc musi być pycha :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
nooo, wymyśliłąś je dla mnie!!!:D na bank!!
OdpowiedzUsuń