poniedziałek, 22 września 2014

Proste ciasto ucierane ze śliwkami


Ten przepis na ciasto ze śliwkami wymyśliłam specjalnie pod moją mamę, która nie przepada za ciastami zagniatanymi ręcznie. Ciasto można wyrobić widelcem lub przy pomocy miksera. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, poza tym nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Mamie ciasto tak się spodobało, że praktycznie piecze go cały czas na okrągło, a więc śliwki królują :)






Składniki:
250g margaryny lub masła 82%
1 ½ szklanki cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki proszki do pieczenia
3 szklanki mąki
Około ½ kg śliwek


Dodatkowo:
Cukier puder do posypania ciasta

Tłuszcz rozpuszczamy (by był płynny, ale nie ciepły), następnie dodajemy do niego cukier i jajka, mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Gotową masę przekładamy do małej (np. 19 x 32cm) lub średniej (23 x 34cm) foremki, w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy uzyskać. Jeśli wyższe to w mniejszej formie, niższe w większej. Dodam jeszcze, że wyższe ciasto będzie się trochę dłużej piekło.

Ciasto rozprowadzamy równomiernie na blasze, a następnie układamy na nim drelowane śliwki lub inne owoce.

Ciasto ze śliwkami pieczemy około 35 minut w temperaturze 180C.


Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ciacho na widelcu

Ciasta bez miksera

Śliwka - robaczywka!

2 komentarze:

  1. Proste, ale ze śliwkami, więc musi być pycha :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. nooo, wymyśliłąś je dla mnie!!!:D na bank!!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly