piątek, 15 czerwca 2012

Zakręcony małpowy sernik, czyli sernik z nutą czekolady na kruchym kakaowym spodzie


Małpowy sernik (czyli ciasto dla informatyków i nie tylko :) powstał on przypadkiem, gdy okazało się, że w lodówce mam niewykorzystany twaróg, któremu nie mogłam pozwolić się zepsuć ;) przepis oczywiście powstał na miejscu :)

Ciasto: 100g margaryny
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 jajko
2 szklanki mąki

Masa serowa:
½ kg twarogu homogenizowanego
2/3 szklanki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 budyń waniliowy (proszek)
2 białka
80g czekolady

Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem, kakao, proszkiem do pieczenia i mąką. Gotową masą wyklejamy spód i boki wysmarowanej tłuszczem blaszki do tarty o średnicy 28cm.


Twaróg, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy razem mikserem. Gdy dobrze się połączą dodajemy budyń. Osobno ubijamy na sztywną pianę białka i całość razem łączymy, delikatnie mieszając łyżka.


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej około 2-3 łyżki masy twarogowej i razem dobrze mieszamy.


Połowę żółtej masy serowej wylewamy na ciasto, na którym robimy wzorki połową czekoladowej masy. Po czym czynność powtarzamy.



Ja zrobiłam ślimaka, który bardzo mi się kojarzy z zakręconym znaczkiem @- czyli małpy.
Ciasto pieczemy w 180°C, około 50 minut.

R E K L A M A



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...









2 komentarze:

  1. Sernik jest jednym z moich ulubionych ciast, które często przyrządzam w domu. Przygotowując te ciasto lubię eksperymentować i dodawać do niego nowe składniki. Ostatnio przypadł mi do gustu sernik czekoladowy na zimno, który robię wg przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Jest bardzo delikatny, aksamitny, a do tego mocno czekoladowy :). Polecam spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly