Coś dla dużych i małych łasuchów :) Naleśniki nadają się zarówno na śniadanie, obiad, kolację, czy deser :) przynajmniej jak dla mnie :) a mięskożercom polecam na deser :)
Naleśniki:
100g cukru
100g margaryny
100g mąki
3 białka
1 łyżeczka kakao
300ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru waniliowego
500g truskawek
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, tak aby była rozpuszczona, ale niezbyt gorąca. Następnie dodajemy do niej cukier, białka i mąkę. Całość dobrze mieszamy trzepaczką. Około dwie łyżki masy przekładamy do osobnej miseczki i dodajemy do niej kakao. Naleśniki pieczemy tradycyjnie, dwustronnie na teflonowej patelni bez tłuszczy. Podczas pieczenia na białych naleśnikach robimy wzorki kakaową masą.
Kremówkę ubijamy z cukrem waniliowy. Truskawki obieramy, myjemy i kromy na połówki. Zimne naleśniki przekładamy ubitą śmietanką i truskawkami.
R E K L A M A | ||
Klasyka deseru naleśnikowego, zawsze wychodzi pyszne:)
OdpowiedzUsuń