piątek, 12 września 2014

Placuszki z cukinii i ziemniaków z ziołami lub bez



Dostałam ostatnio dość sporo cukinii, większą część przetworzyłam na sałatki, a z tego co mi zostało postanowiłam zrobić placuszki, których szczerze mówiąc jeszcze nigdy wcześniej nie jadłam, a jako że jestem maniakiem placuszkowym, to nie pozostało mi nic innego jak tylko przetestować :) Przepis w głowie miałam od jakiegoś czasu, ale zdarzyło się tak, że po wyciśnięciu soku, zostało tego niewiele, postanowiłam dodać ziemniaki, które idealnie się komponują z cukinią. Sama cukinia może nie jest najlepszym warzywem na świecie, ale w duecie z innymi warzywami, czy ziołami smakuje rewelacyjnie i tak właśnie jest w przypadku tych puszystych placuszków.





Składniki podstawowe (dla 2 – 3 osób):
Około 600g cukinii młodej ( jeśli cukinia jest przerośnięta w twardej skórce to około kilograma, by wyszło  600g po usunięciu skórki i gniazd nasiennych)
2 łyżeczki soli
3 średnie ziemniaki
1 cebula
2 jajka
Pieprz
15 dag mąki pszennej
Olej do smażenia

Dodatkowo można dodać:
Natkę pietruszki
Szczypiorek
koperek
1 ząbek czosnku
Zioła prowansalskie

Cukinię myjemy (jeśli jest twardej skórce obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli jest młoda, odcinamy końcówki), trzemy na grubych oczkach tarki, po czym solimy 1 łyżeczką soli i pozostawiamy na około 15 – 30 minut, by puściła sok.

Po tym czasie wyciskamy dobrze sok cukinii. Ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki, wbijamy jajka, dodajemy pieprz, łyżeczkę soli, posiekaną drobno cebulę i mąkę. Całość dobrze mieszamy na jednolitą masę.

Zrobione ciasto na placuszki można podzielić na kilka części i do każdej dodać wybrane składniki. Ja podzieliłam na trzy części. Pierwszą pozostawiłam w wersji podstawowej, czyli bez ziołowych dodatków, do drugiej dodałam natkę pietruszki i szczypiorek, do trzeciej zaś natkę pietruszki, szczypiorek i zioła prowansalskie ( których nie dałam zbyt dużo, by nie zdominowały smaku pozostałych ziół). Tak szczerze mówiąc, wszystkie placuszki smakowały wspaniale, następnym razem przyrządzę je z ziołami jak teraz, ale dodam jeszcze czosnek.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Z dziećmi i dla dzieci 2014



9 komentarzy:

  1. Placuszki z cukini cieszą się chyba sporą popularnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentują na talerzu, wersja z ziołami może być również ciekawa.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa propozycja!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmniam! Lubię ziemniaczane ,więc z cukinią na pewno są jeszcze bardziej smaczne i wypróbuję kiedyś:) No bo wyglądają bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne placuszki, cukinia jest znakomita :)

    OdpowiedzUsuń
  7. tak jak piszesz, cukinia może nie urywa teeeegoooo, ale za to w dobrym towarzystwie a i owszem...jest genialna!! bardzo wdzięczna!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam placki warzywne. A w szczególności te z cukinii. Sam często przygotowuję. Sprawdzają się na każda okazję, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly