czwartek, 18 września 2014

Aromatyczne maliny z cukrem na zimę (mrożone)


Będąc na wakacjach u rodziny w Niemczech, dostaliśmy od sąsiadki pochodzącej z Kazachstanu, słój mrożonych malin. Powiem szczerze byłam bardzo zaskoczona ich smakiem i zapachem, bo smakowały jak świeżutkie maliny prosto z krzaka. Zwykle moje przetwarzanie malin to było robienie kompotów, ale jednak po przegotowaniu malina traci aromat i nie smakuje już tak dobrze, poza tym dodatkowym plusem takiego przetwarzania jest to, że można zamrozić dowolną ilość malin, a jeśli ma się swoje w ogródku, to można co pewien czas przygotować słój i zamrozić, a w kompoty z małą ilością owoców nie opłaci się bawić. Jeśli macie maliny i miejsce w zamrażalniku polecam wypróbować ten sposób. 

Maliny zrobione w taki sposób doskonale sprawdzają się jako dodatek do herbaty (około 2 łyżeczki na szklankę), ale można użyć je również do koktajli, ciast, deserów, lodów etc.






Składniki:
Maliny
Cukier

Umyte i osuszone na durszlaku maliny wsypujemy prawie do połowy niedużego słoja (około 300 – 400 ml), następnie wsypujemy około 3 łyżek cukru, potrząsamy lekko słojem, by cukier opadł na dno i dosypujemy maliny do pełna. Zakręcamy szczelnie słój i obracamy nim kilka razy do góry i na dół. Czynność tę powtarzamy, do chwili gdy cukier całkowicie się rozpuści. Maliny pod wpływem cukru wypuszczają sok i się kurczą, dlatego po rozpuszczeniu cukru, odkręcamy słój i dosypujemy malin prawie do pełna, pozostawiając około 1 – 1,5 cm odstępu, gdyż zamarznięte maliny zwiększą swoją objętość i mogą zacząć nam uciekać ze słoja, zalewając zamrażalnik lub rozerwać słoik. Słój po uzupełnieniu malinami, szczelnie zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika.

Kilka godzin przed planowanym użyciem malin wyjmujemy je z zamrażalnika i pozostawiamy, by rozmarzły. Po otwarciu słoja maliny przechowujemy w lodówce.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 komentarze:

  1. Malinki w syropie i zima niestraszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja kocham maliny:) bardzo lubię jeść budyń z sokiem malinowym i takimi malinami, pyszności:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ojjj, ciekawa jestem ich smaku, bo racja...zwykle maliny tracą na aromacie, smaku...

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mnie:) Na zimę będzie przyjemnie skosztować takich malin:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly