wtorek, 3 czerwca 2014

Wafelki kakaowo – rumowe


Ten przepis na wafelki mam już od bardzo, bardzo dawna. Początkowo dodawałam do nich olejek migdałowy, aż pewno razu zabrakło migdałowego i zrobiłam rumowe, które tak mi zasmakowały, że potem nie było opcji na inny smak. Pamiętam, że robiłam je nawet z 4 porcji, bo znikały w zastraszającym tempie :) Najlepiej jednak takie wafelki zrobić z podwójnej porcji, gdyż zazwyczaj mleko w proszku ma 400g i nie trzeba się bawić w odważanie i odmierzanie :) Jeśli chodzi o smak, to można pozostawić kakaowy lub dowolnie zmodyfikować poprzez dodanie ulubionego smaku olejku.






Składniki:
120g margaryny lub masła
1 szklanka cukru
½ szklanki wody
3 łyżki kakao
200g mleka w proszku
Ok. ½ Aromatu np. rumowego (lub więcej) lub 25ml Rumu
1 – 2 opakowania suchych wafli najlepiej prostokątnych lub kwadratowych

Tłuszcz, cukier, wodę i kakao razem zagotowujemy w garnku, po czym studzimy. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i mieszamy, by nie było grudek. Na koniec dodajemy aromat rumowy lub rum i jeszcze raz dobrze mieszamy. Najlepiej skosztować, czy ilość aromatu jest odpowiednia.

Gotowym kremem przekładamy wafle. Ilość warstw zależy od indywidualnego uznania. Przełożone wafle przykrywamy folią lub papierem, przyciskamy czymś ciężkim i większym od powierzchni wafli np. deską lub taboretem. Wafle pozostawiamy tak na kilka godzin
(najlepiej od wieczora do rana), po czym kroimy ostrym nożem.

Wafelki najlepiej zapakować w folię spożywczą lub do foliowego woreczka, by na dłużej zachowały świeżość.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Jak ugryźć wafla

Jak ugryźć wafla

Jeść czy grać?

Jeść czy grać?

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni


19 komentarzy:

  1. a ja mam taką ochotę na słodkie w tej chwili... a takie wafle... moje marzenie nr 1 na ten moment! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne wafle, już dawno ich nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Sporo fajnych przepisów u Ciebie na masy do wafli- będę korzystać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Mariolu :) to jeszcze nie wszystkie przepisy, mam jeszcze ich kilka w rękawie :) a gdyby nie to, że u mnie w puszczy ciężko wafle kupić, to jeszcze bym coś wymyśliła :)

      Usuń
  4. Czysta rozpusta :D Muszą być obłędne w smaku :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. daj no kilka tych słodkości...akurat mam smakaaa ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olciu szkoda, że nie można przesłać w załączniku, bo od razu bym Ci posłała :)

      Usuń
  6. Uwielbiam słodkości aromatyzowane rumem. Muszą być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :) a właśnie mi Łukaszu przypomniałeś o torcie rumowym, którego jeszcze nie dodałam.

      Usuń
  7. Ty ale masz pomysły fajne na wafle domowe. Piękna gwiazda powstała. Wersja rumowa ja już czuję ich aromat. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Będę musiała koniecznie wypróbować Twój przepis. Wafelki wyglądają bardzo smakowicie :-)
    Do tej pory masę na wafle robiłam z mleka skondensowanego słodzonego, które gotowałam 2 godz w rondelku z wodą.

    OdpowiedzUsuń
  9. mam pytanko .. czy mleko w proszku jest wyczuwalne w smaku (mam na mysli efekt koncowy), dzieki pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o sam smak, to nie jest wyczuwalne. Zależy też co Pani ma na myśli, bo np. znam osoby, które nie mogą jeść takich rzeczy np. przez laktozę zawarta w mleku. W razie dodatkowych pytań proszę pisać.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Dzieki, ja nie wynosze zapachu gotowanego mleka w proszku od dziecinstwa,hahaha pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale tego mleka w proszku się nie gotuje :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Wnoszę , że nie tylko wynosi zapachu gotowanego mleka , ale i czyta po łebkach . I po co to wszystkim nam oznajmiać ??! Takiego wafla też od czasu do czasu w domu robimy i nazywamy go sobie piszinger. Smaczności !

      Usuń

Printfriendly