środa, 11 czerwca 2014

Wafelki śmietankowe


Śmietankowy krem do wafli to chyba jeden z najbardziej klasycznych smaków jakie mogą być. By uzyskać bardziej śmietankowy smak dodałam olejku śmietankowego, ale bez niego krem nie był zły, więc jeśli wolicie bardziej mleczny posmak można zrobić krem bez olejku.
Smak idealny dla tych, którzy lubią śmietanę, a nie lubią czekolady, kakao lub cierpią na chwilowy ich brak w kuchni :)







Składniki:
250g masła lub margaryny
1 ½ szklanki cukru
½ szklanki mleka lub słodkiej śmietany
250g mleka w proszku
Ok. 1/2 aromatu śmietankowego
1 – 2 opakowania wafli najlepiej kwadratowych lub prostokątnych

Tłuszcz, cukier i mleko zagotowujemy razem w garnku i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i dobrze mieszamy, by nie było grudek. Na koniec dodajemy olejek śmietankowy, całość jeszcze raz dobrze mieszamy, a następnie przekładamy wafle.

Przełożone wafle przykrywamy folią lub papierem, przyciskamy ciężką deską lub taboretem i pozostawiamy tak na kilka godzin, by wafle dobrze się z sobą złączyły.
Gotowe wafelki kroimy ostrym nożem w dowolne kształty np. kwadraty.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Jak ugryźć wafla

Jak ugryźć wafla

Jeść czy grać?

Jeść czy grać?

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni


4 komentarze:

  1. To jest pyszne!! Nie mam watpliwości

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły Ci przepiękne! A przepis bardzo mi się podoba, zapisuję go sobie :)

    OdpowiedzUsuń

  3. jak ładnie pokrojone, kuszą urodą :)))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly