Śmietankowy krem do wafli to chyba jeden z najbardziej klasycznych smaków jakie mogą być. By uzyskać bardziej śmietankowy smak dodałam olejku śmietankowego, ale bez niego krem nie był zły, więc jeśli wolicie bardziej mleczny posmak można zrobić krem bez olejku.
Smak idealny dla tych, którzy lubią śmietanę, a nie lubią czekolady, kakao lub cierpią na chwilowy ich brak w kuchni :)
Składniki:
250g masła lub margaryny
1 ½ szklanki cukru
½ szklanki mleka lub słodkiej śmietany
250g mleka w proszku
Ok. 1/2 aromatu śmietankowego
1 – 2 opakowania wafli najlepiej kwadratowych lub prostokątnych
Tłuszcz, cukier i mleko zagotowujemy razem w garnku i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i dobrze mieszamy, by nie było grudek. Na koniec dodajemy olejek śmietankowy, całość jeszcze raz dobrze mieszamy, a następnie przekładamy wafle.
Przełożone wafle przykrywamy folią lub papierem, przyciskamy ciężką deską lub taboretem i pozostawiamy tak na kilka godzin, by wafle dobrze się z sobą złączyły.
Gotowe wafelki kroimy ostrym nożem w dowolne kształty np. kwadraty.
R E K L A M A | ||
To jest pyszne!! Nie mam watpliwości
OdpowiedzUsuńPyszne:)
OdpowiedzUsuńWyszły Ci przepiękne! A przepis bardzo mi się podoba, zapisuję go sobie :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńjak ładnie pokrojone, kuszą urodą :)))