sobota, 14 czerwca 2014

Tiramisu truskawkowo – rabarbarowe z galaretką i bitą śmietaną


Chyba nie muszę nikomu tłumaczyć jaka z truskawek i rabarbaru jest zgrana para, a jak jeszcze dołożymy galaretkę, biszkopt i bitą śmietanę, to już mamy idealne lekkie i orzeźwiające ciasto na upalne dni :)






Biszkopt:
5 jajek
1 ¼ szklanki cukru
1 ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa z galaretką:
3 galaretki truskawkowe (lub 2 truskawkowe i 1 cytrynową)
2 łyżeczki żelatyny
Ok. ½ kg truskawek
Ok. ½ kg rabarbaru

Wierzch ciasta:
½ litra śmietany kremówki 30%
2 śmietan – fixy
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
1 łyżeczka gorzkiego kakao
1 łyżeczka rozpuszczalnego kakao
Ewentualnie twarde truskawki do ozdoby


Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do wyłożonej pergaminem średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm). Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 22 minut.  

Upieczony biszkopt lekko studzimy, po czym odrywamy od papieru i ponownie go na nim kładziemy i pozostawiamy aż całkowicie ostygnie. Zimny biszkopt wkładamy do blaszki. Papier ciasno zakładamy, spinamy na rogach szpilkami. Jeśli biszkopt wyszedł zbyt suchy, można go lekko nasączyć zimną, przegotowaną wodą.

Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 700ml wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia.

Rabarbar obieramy i kroimy w około 1 – 2cm kawałki i wrzucamy do garnka z wrzątkiem, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie rabarbar delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i pozostawiamy do ostygnięcia. Kompot z rabarbaru wlewamy do galaretki i pozostawiamy, by wystygła i stężała. (Można to przyspieszyć wkładając naczynie z galaretką, do naczynia z zimną wodą).

Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i przekrawamy na połówki.

Gdy galaretka średnio stężeje wylewamy jej mniejszą część na ciasto. (Uwaga: galaretka nie może być płynna, bo wsiąknie w ciasto). Na galaretce układamy truskawki i ugotowany rabarbar, po czym zalewamy resztą galaretki i odstawiamy w zimne miejsce, by galaretka mocno stężała. 

Gdy galaretka na cieście będzie już twarda, ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan – fixami. Ubitą śmietanę rozprowadzamy równomiernie na galaretce. Na koniec wyrównujemy całość długim nożem (może być z wzorkami).

Gorzkie i słodkie kakao razem mieszamy, po czym przesiewamy przez drobne sito na wierzch ciasta. Umyte i dobrze osuszone truskawki układamy na cieście i znowu odstawiamy do lodówki lub innego zimnego miejsca.

Ciasta z galaretką najlepiej smakują prosto z lodówki, zwłaszcza latem.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Milion smaków truskawek

Rabarbalove

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Lato w pełni!

9 komentarzy:

Printfriendly