Syrop z kwiatów czarnego bzu
podobnie jak syrop z mniszka lekarskiego jest idealnym domowym sposobem do
walki z przeziębieniem, więc warto go zrobić i stosować zamiast gotowych
syropów z aptek. Ja najczęściej podczas choroby słodzę nim herbatę, co nadaje
jej bardzo dobrego smaku, ale syrop można użyć też bardziej tradycyjnie, czyli brać
go na łyżeczkę :) W letnie dni można stosować go jako dodatek do wody mineralnej, ale też doskonale sprawdza się
jako dodatek do naleśników i racuszków :) mówiąc w skrócie samo zdrowie
:)
Składniki:
20 baldachów kwiatów czarnego
bzu
1 litr wody
1kg cukru
2 cytryny
Świeże kwiatki czarnego bzu
(baldachy) po zebraniu rozkładamy na papierze i pozostawiamy na około pół
godziny, by wyszły z niego robaczki. Następnie odcinamy zielone gałązki.
Pozostałe kwiatki wrzucamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy. Zagotowane
kwiaty pozostawiamy w przykrytym garnku do następnego dnia, tak by kwiaty
moczyły się co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wyciskamy z kwiatków sok
(ręcznie lub przy pomocy gazy), przecedzamy go przez sito, by nie było
zanieczyszczeń i wlewamy do dużego garnka (około 3 – 4 litrowego). Następnie
zagotowujemy, dodajemy cukier i mieszamy do chwili, gdy całkowicie się
rozpuści. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryn, po czym gotujemy na
wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając. Po tym
czasie syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i
pozostawiamy do górny dnem na około 10 – 15 minut.
Dla wszelkiej pewności można
jeszcze poddać syrop pasteryzacji tzn. zagotować słoje w garnku z wodą, od
zagotowania wody gotujemy około 5 - 7 minut. Po czym pozostawiamy słoje w
garnku na około godzinę, by lekko przestygły.
Ps. Z podanej porcji wyszło
mi około 7 niedużych słojów, ale najlepiej zrobić go więcej, bo okres zachorowań na grypę jest
bardzo długi.
R E K L A M A | ||
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńMoja Mama taki robiła,zgadzam się,że przy przeziębieniu idealny:)
OdpowiedzUsuńja właśnie mój syrop wlałam do słoiczków :D jest pycha!
OdpowiedzUsuńmatkoo, tyle razy o tym słyszałam, a jakoś nie podeszła do te,atu, bo mi się wydawało, że to jakiś koszmarek z przygotowywaniem, a tu nie taki wilk straszny;) ciekawe jak smakujeeeeee?:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie! Dziś przepis na kurczaka w przepysznej marynacie!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
wszyscy zachwalają a ja jeszcze nie robiłam takiego syrop,
OdpowiedzUsuń