czwartek, 13 marca 2014

Wuzetka na prostym cieście babkowym


Szukałam idealnego ciasta na wuzetkę, by było łatwe i szybkie w przyrządzeniu, lekko wilgotne i kakaowe, więc stwierdziłam, że zrobię ją na spodzie z ciasta na szybką babkę. Muszę powiedzieć, że właśnie o taki smak mi chodziło, a ciasto babkowe kolejny raz mnie nie zawiodło :)



Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju
400 ml kefiru
2 łyżeczki Sody*
150 ml dżemu (lub musu jabłkowego)
2 łyżki kakao
2 szklanki mąki

* Zamiast sody nie polecam używać proszku do pieczenia – ciasto najprawdopodobniej wyjdzie zakalcowate.

Dodatkowo:
1 średni dżem np. truskawkowy ( ok. 280g)
800ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
3 śmietan fixy (gdy jest ciepło można dać 4)
Ok. 50g czekolady deserowej lub gorzkiej


Jajka, cukier, olej, kefir, sodę i dżem razem mieszamy, następnie dodajemy kakao i stopniowo mąkę. Wszystko razem dobrze mieszamy, by nie było grudek. Ciasto wylewamy na średniej wielkości blaszkę (ok. 34 x 24cm), wyłożonej pergaminem i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić przy pomocy wykałaczki, czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie lepi się do patyczka, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.

Zimne ciasto odrywamy od papieru. Najlepiej przyciąć nieco jego wierzch, by było równe.
Ciasto smarujemy równomiernie dżemem.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem na sztywno. Ubitą śmietanę rozsmarowujemy na cieście. Najlepiej najpierw ciasto rozłożyć łyżką lub szpatułką, rozsmarować, po czym wyrównać długim nożem.


Czekoladę trzemy na grubych oczkach tarki, a następnie posypujemy nią ciasto.


Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu, by dobrze przeszło przed podaniem.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ciasta przekładańce

10 komentarzy:

  1. Ależ musiałaś się natrzeć tej czekolady :) Bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho upiekłaś bombowe !!! Mniam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wuzetkę,pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciacho, ja zazwyczaj robię na ciemnym biszkopcie,ale muszę kiedyś spróbować z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna ci wyszła, moja rodzina uwielbia takie ciacha z kremem. Na cieście babkowym super pomysł. Pozdrawiam ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł przedni na ciasto, na pewno skorzystam, bo uwielbiam wuzetkę :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly