wtorek, 18 marca 2014

Brownies z nutą pomarańczy


Brownies to amerykańskie ciasto u nas nazywane murzynkiem :)
Ostatnio bardzo polubiłam gorzką czekoladę z pomarańczową skórką, dlatego postanowiłam zrobić ciasto w tym smaku. Samo w sobie jest bardzo dobre i można je dowolnie modyfikować np. dodać zamiast pomarańczy olejku rumowego, migdałowego lub jeszcze innego, albo zrobić tradycyjne o smaku czekolady. Można też dodać orzechy lub inne lubiane przez nas bakalie.



Składniki:
250g czekolady gorzkiej lub deserowej
300ml oleju
6 jaj
200g cukru
1/3 łyżeczki soli
250g jogurtu naturalnego
350g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ok. ½ aromatu pomarańczowego

Dodatkowo można dodać:
Około 100g kandyzowanej skórki z pomarańczy (około 70g do ciasta, 30g do polewy) lub otartą skórkę z 1 pomarańczy do ciasta.

Polewa:
100g czekolady
100ml śmietany

Czekoladę łamiemy lub kroimy nożem na drobniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w taki sposób, by naczynie z czekoladą nie stykało się z taflą gorącej wody, w naczyniu poniżej, gdyż czekolada może się nam zwarzyć.
Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z jogurtem naturalnym. Jajka ubijamy z cukrem i solą, dodajemy do nich stopniowo mieszaninę czekolady z jogurtem, następnie mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i olej. Na koniec dodajemy olejek pomarańczowy i drobno posiekaną kandyzowaną skórkę z pomarańczy (jeśli posiadamy).
Gotowe ciasto przelewamy do średniej blaszki (np. 24 x 32cm lub nieco większej) wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Brownie pieczemy w temperaturze 170°C, około 45 – 50 minut ( w większej blaszce krócej).

Po wystudzeniu ciasta robimy polewę. Połamaną czekoladę wsypujemy do rondelka, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, do chwili gdy polewa się zagotuje. Wtedy można dodać drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy, polewę jeszcze raz wymieszać, po czym rozprowadzić równomiernie po cieście i pozostawić do ostygnięcia.





R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies

Kuchnia Ameryki Północnej

Kuchnia Ameryki Północnej

10 komentarzy:

  1. czekoladowe zawsze i wszystko:)teraz nie bede mogla spac:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic się nie martw Asiu, najwyżej Ci się przyśni, że takie brownie pieczesz :)

      Usuń
  2. Super,widać,że baaaardzo czekoladowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię połączenie pomarańczy z czekoladą, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha!!! A wyrośnięty-ogromnie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brownie wygląda pysznie, i jakie wyrośnięte !!!
    Również uwielbiam połączenie gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową, niestety mój Mąż skórki nie toleruje, więc staram się ograniczać przepisy z tym dodatkiem.

    Pozdrawiam serdecznie - Asia, z Kuchni Haim :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem, skąd to porównanie, ale brownie to absolutnie nie murzynek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm wygląda bosko :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie http://i-love-cook.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego brownie chyba jeszcze nie próbowałam robić, jednak jak sobie pomyślę to faktycznie to zestawienie może mieć sens. Moim zdaniem warto również jest wykonywać czekoladowe brownie z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które jak na tą chwilę nie ma sobie równych.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly