wtorek, 15 maja 2012

Likier kawowy


Przepis na likier kawowy sporządziłam na bazie przepisu na ajerkoniak, który trochę zmieniłam, przy czym zdarzyło mi się przedobrzyć, jak zwykle z ilością :) tzn. dodałam zbyt dużo spirytusu, co skutkowało tym, że dorobiłam likieru i wyszło mi niecałe dwa litry zamiast jednego. Co tam, od przybytku głowa nie boli :)
Likier kawowy można używać jako dodatek do ciast, lodów, deserów i oczywiście do picia :)

Składniki:
3 żółtka
150g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 ml śmietany kremówki
350 ml mleka UHT
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 ml spirytusu

Kawę zaparzamy z około 3 łyżkami gorącej wody. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy kremówkę i zmieszaną kawę z mlekiem. Wszystko jeszcze raz miksujemy, po czym powoli dodajemy spirytus. Gotowy likier przelewamy do butelek i zostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godziny. Im dalej po zrobieniu, tym smakowo lepszy :)

*Im gęstszy chcemy uzyskać likier, tym więcej dodajemy śmietany, a mniej mleka. Z moich proporcji wychodzi średnio gęstawy, ale wg mnie idealny :)


R E K L A M A



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 komentarzy:

  1. Świetny musi być :) lubię likiery :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny, lubię taki likierki

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba w końcu muszę się skusić na zrobienie, chociaż z reguły nie lubię likierów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja jeszcze nie robiłam żadnego likieru..dziękuje za dodanie przepisu do akcji..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można spróbować :) polecam :) zobacz również przepis na Ajerkoniak

      Usuń
  5. Ja robię trochę inny, ale Twój wypróbuję bo składniki mi pasują:)

    OdpowiedzUsuń
  6. smaczny i to nawet bardzo:)
    Jotka ja też zbyt za likierami nie przepadam, ale ten jest fajny :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly