czwartek, 24 maja 2012

Gwiezdne ciasto rabarbarowe pod puszystą pierzynką :)


Gwiezdne ciasto rabarbarowe to coś dla fanatyków rabarbaru (takich jak ja :) Dużym plusem tego ciasta jest to, że dość długo zachowuje świeżość i jest oryginalne w smaku. W każdym razie polecam :)


Ciasto:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
200g margaryny
4 żółtka
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1kg rabarbaru
10 łyżek cukru
2 budynie waniliowe z cukrem
4 białka
¾ szklanki cukru
1 łyżka (suchego) budyniu waniliowego lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na około centymetrowe kawałki, po czym zasypujemy cukrem i pozostawiamy na około 5 godzin by puścił sok.

Margarynę ucieramy z cukrem dodając jajka, żółtka, śmietanę, proszek i mąkę. Z gotowego ciasta odkładamy kawałek wielkości pięści, resztę wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką blaszkę.
Po 5 godzinach z rabarbaru odciskamy sok, którego powinno być 600ml, jeśli jest mniej dolewamy wody i gotujemy na nim budynie. Do gotowego budyniu dodajemy rabarbar i dobrze mieszamy, po czym wykładamy masę na ciasto. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C.
Po upływie 10 minut ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier i miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy budyń lub mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy na gorące wyciągnięte z piekarnika ciasto. Pozostałą ilość ciasta wałkujemy i wykrawamy gwiazdki, które następnie układamy na górę masy bezowej. Ciasto pieczemy jeszcze 25 minut.


R E K L A M A



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



5 komentarzy:

  1. Piękne te gwiazdeczki, dość pracohłonne, ale ciasto super!

    OdpowiedzUsuń
  2. pierzynka mnie urzekła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto super! dzieci uwielbiaja, a i dorosli z przyjemnoscia palaszuja.... i nie jest takie pracochlonne, pieczenie 35 min. i przygotowanie ok. 15... mnie drozdzowe wiecej zajmuje:) polecam!

    ps. jestem z tych co stronia od rabarbaru, ale nie w tym wypadku!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly