Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje świeże dlatego postanowiłam zrobić drożdżowy torcik, który jest idealny na popołudniową kawkę w rodzinnym gronie :)
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
3 dag drożdży ( +1 łyżeczka cukru)
50g margaryny
¾ szklanki mleka
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli
½ olejku waniliowego
Ok. 300g rabarbaru
2 średnie jabłka
Dodatkowo:
1 łyżka cukru pudru
Kruszonka:
100g margaryny
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 ¼ szklanki mąki
1 żółtko
Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, tworząc dołek. Margarynę rozpuszczamy i wlewamy do niej połowę mleka, a następnie wlewamy do miski z mąką. Resztę mleka podgrzewamy by było lekko ciepłe i zalewamy nim drożdże z cukrem i pozostawiamy na około 5-10 minut by wyrosły. Wyrośnięte drożdże, jajko, żółtko i olejek waniliowy łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto (Ja do tego celu używam widelca :), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie robimy kruszonkę:
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtko, a następnie mąkę. Dobrze wyrabiamy.
Rabarbar i jabłka myjemy i obieramy ze skóry, kroimy na średnie kawałki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną tortownicy i układamy kawałki rabarbaru i jabłka, lekko wbijając je w ciasto.
Górę ciasta pokrywamy kruszonką i pozostawiamy na około pół godziny by wyrosło.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 50 minut.
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.
R E K L A M A | ||
mmmmm :)))
OdpowiedzUsuńupiekłam kiedyś podobną szarlotkę.
OdpowiedzUsuńrabarbar kusi, oj kusi w tym cieście!