Ciasto makowo jabłkowe jest idealne na każdy czas :) Przepis pochodzi ze zbioru przepisów mojej mamy i jest wypiekany w naszej rodzinie od bardzo dawna :) Mam do niego trochę sentyment, bo to jedno z ulubionych ciast mojego przyszłego Pana Męża :)
Ciasto:
20 dag maku (suchego, zmielonego)
40 dag jabłek (potartych na grubych oczkach tarki i odciśnięte z soku)
125g margaryny (pół kostki)
30 dag cukru pudru
6 łyżek kaszy manny
6 jajek
2 łyżeczki proszek do pieczenia
Polewa:
2 łyżki masła
2 łyżki wody
1/2 szklanki cukru
1 1/2 łyżki gorzkiego kakao
Do dekoracji przykładowo:
płatki migdałów
kokos
Miękką margarynę ucieramy, z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i chwilę ucieramy, następnie dodajemy mak, po chwili jabłka, kaszę manną i proszek do pieczenia. Osobno ubijamy sztywną pianę z białek, którą dodajemy po trochu do masy makowej, delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą blaszkę wyłożoną pergaminem (około 20 x 32cm).
Ciasto pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta na wierzch robimy polewę kakaową.
Wszystkie składniki na polewę zagotowujemy mieszając, a następnie rozprowadzić równomiernie na cieście. Na koniec ciasto udekorować płatkami migdałowymi i kokosem (lub innymi bakaliami wedle uznania).
Płatki migdałów można od razu położyć na cieście lub uprażyć, wystarczy wrzucić je na gorącą patelnię, przez chwilę mieszać, a gdy są już złociste przesypać na talerz, by się nie spaliły i przestygły.
R E K L A M A | ||
wygląda wspaniale i pewnie tak smakuje skoro jest od mamy :)
OdpowiedzUsuńMamine przepisy są najlepsze! Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńW piątek zafunduje nam taki deserek z okazji Dnia Dziecka, uwielbiam i mak i jabłka więc coś dla mnie, a mąż po prostu lubi słodycze więc i dla niego będzie prezencik :)
OdpowiedzUsuńMoja mama jest tradycjonalistką, ale ciasto pyszniusie :)
OdpowiedzUsuńKarolinko, jak mnie napadnie to jutro też będę go piekła :)
Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu kulinarnego MasterChef w tvn
OdpowiedzUsuńW linku informacja o programie:
http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html
Pozdrawiamy,
Redakcja,
MasterChef
masterchef@tvn.pl
Strasznie dużo cukru i ta margaryna. Słabo. Od razu widać, że to stary przepis. Dla zwolenników ulepów w sam raz.
OdpowiedzUsuń