piątek, 25 maja 2012

Ciasto makowo jabłkowe


Ciasto makowo  jabłkowe jest idealne na każdy czas :) Przepis pochodzi ze zbioru przepisów mojej mamy i jest wypiekany w naszej rodzinie od bardzo dawna :) Mam do niego trochę sentyment, bo to jedno z ulubionych ciast mojego przyszłego Pana Męża :)




Ciasto:
20 dag maku (suchego, zmielonego)
40 dag jabłek (potartych na grubych oczkach tarki i odciśnięte z soku)
125g margaryny (pół kostki)
30 dag cukru pudru
6 łyżek kaszy manny
6 jajek
2 łyżeczki proszek do pieczenia

Polewa:
2 łyżki masła
2 łyżki wody
1/2 szklanki cukru
1 1/2 łyżki gorzkiego kakao


Do dekoracji przykładowo:
płatki migdałów
kokos

Miękką margarynę ucieramy, z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i chwilę ucieramy, następnie dodajemy  mak, po chwili jabłka, kaszę manną i proszek do pieczenia. Osobno ubijamy sztywną pianę z białek, którą dodajemy po trochu do masy makowej, delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą  blaszkę wyłożoną pergaminem (około 20 x 32cm).

Ciasto pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta na wierzch robimy polewę kakaową.

Wszystkie składniki na polewę zagotowujemy mieszając, a następnie rozprowadzić równomiernie na cieście. Na koniec ciasto udekorować płatkami migdałowymi i kokosem (lub innymi bakaliami wedle uznania).

Płatki migdałów można od razu położyć na cieście lub uprażyć, wystarczy wrzucić je na gorącą patelnię, przez chwilę mieszać, a gdy są już złociste przesypać na talerz, by się nie spaliły i przestygły.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...




6 komentarzy:

  1. wygląda wspaniale i pewnie tak smakuje skoro jest od mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamine przepisy są najlepsze! Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W piątek zafunduje nam taki deserek z okazji Dnia Dziecka, uwielbiam i mak i jabłka więc coś dla mnie, a mąż po prostu lubi słodycze więc i dla niego będzie prezencik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama jest tradycjonalistką, ale ciasto pyszniusie :)

    Karolinko, jak mnie napadnie to jutro też będę go piekła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu kulinarnego MasterChef w tvn

    W linku informacja o programie:

    http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Pozdrawiamy,

    Redakcja,
    MasterChef
    masterchef@tvn.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Strasznie dużo cukru i ta margaryna. Słabo. Od razu widać, że to stary przepis. Dla zwolenników ulepów w sam raz.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly