Od kilku lat nieustannie chodzą za mną różnego rodzaju
placki, naleśniki, racuchy i inne pancakes. Mam już całkiem spory zbiór
przepisów, ale ciągle próbuje coś nowego. Tym razem stwierdziłam, że skoro były
już serowe placki, to może teraz spróbuje zrobić drożdżowe racuszki z
twarogiem, no i są :) Wyszły bardzo puszyste, niezbyt słodkie. Konsystencja
super. Oczywiście jeśli ktoś chce może spróbować upiec je bez dodatku oleju.
Zachęcam również do przejrzenia mojego zbioru z przepisami
na placuszki :)
Składniki:
3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
1 szklanka letniego mleka
25 dag twarogu półtłustego w kostce
1/3 szklanki cukru
1 duży cukier waniliowy
½ łyżeczki soli
2 jajka
3 łyżki oleju
3 szklanki mąki
Dodatkowo:
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki mleka z dodatkiem
cukru, po czym pozostawiamy do wyrośnięcia.
Twaróg miażdżymy widelcem, następnie dodajemy do niego
resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, olej i wyrośnięte drożdże.
Całość mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę, stale mieszając, by powstała
jednolita masa.
Gotowe ciasto na racuszki pozostawiamy na 15 – 30 minut, by
lekko wyrosło, po czym kładziemy je łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i
smażymy obustronnie na złoty kolor.
Gotowe racuszki można podawać z cukrem pudrem, dowolną
konfiturą, nutellą lub musem z jabłek.
R E K L A M A | ||
Koszt porcji dla 4 osób lub 2 wyglodniałych studentów to około 9 złotych :)
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBardzo puszyste!!! Uwielbiam z serem :) Pozdrawiam Olu :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam są pyszne!!!!!Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne,dodałam skórki z cytryny,kilka rodzynek z amaretto i kardamonu
OdpowiedzUsuńIle pojemności ma u Pani szklanka? 250 ml?
OdpowiedzUsuń