poniedziałek, 10 lutego 2014

Naleśniki ostro nadziane z kurczakiem

 
Naleśniki ostro nadziane z kurczakiem, są stworzone dla osób lubiących konkrety :) Przepis powstał z dedykacją dla mojego Męża, który lubi mięsko praktycznie pod każdą postacią :)

Naleśniki z kurczakiem są idealnym daniem na obiad, kolację, ale również dobrze sprawdzają się na różnego rodzaju imprezy. Można je przygotować wcześniej, a przed samym podaniem po prostu włożyć do gorącego piekarnika, by ser się rozpuścił i by się lekko podgrzały. 



PS. Polecam zrobienie większej ilości (np. podwójnej),  by coś zostało na kolację :)





Naleśniki:       
2 jajka,
1 ½ szklanki mleka
1 ½ szklanki mąki
                  
Nadzienie:
250g fileta z kurczaka,
3 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
1 średnia cebula,
1 łyżeczka ziół prowansalskich
250 ml przecieru pomidorowego z kartonu lub 1 puszka krojonych pomidorów

Dodatkowo:
1 czubata łyżeczka mąki
¼ szklanki zimnej wody;

Do posypania naleśników:
ok. 150g sera gouda,
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, wlewamy mleko i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, stopniowo wsypując mąkę. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek.
Patelnię rozgrzewamy, a następnie wlewamy ciasto naleśnikowe, które rozprowadzamy po całej patelni i pieczemy obustronnie na złoty kolor. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, można dać niewielką ilość oleju.

Filet z kurczaka kroimy w podłużne paseczki, a następnie podpiekamy na patelni z 2 łyżkami oleju, przez około 5 - 7 minut, co pewien czas mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do kurczaka, całość mieszamy i po około minucie wyłączamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie dusimy w rondelku przez około 3 minuty, po czym dodajemy do niej przecier, zioła prowansalskie i zagotowujemy. Następnie dodajemy wymieszaną wodę z mąka (bez grudek), jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, po czym wsypujemy upieczonego kurczaka. Całość mieszamy.

Każdy naleśnik nadziewamy sosem pomidorowym z kawałkami kurczaka, po czym składamy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy tartym serem i ziołami prowansalskimi, a następnie wkładamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty, tak by ser się rozpuścił i od razu podajemy.

Naleśniki Ostro Nadziane, smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.





R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Walentynkowa kolacja we dwoje

Koszt przyrządzenia dania dla 2 osób to ok. 12zł
Tani i syty obiad dla dwóch osób!

Drugie śniadanie w pracy

Olimpijskie gotowanie

5 komentarzy:

  1. noo, bomba!! choćby dla Mojego;p ja też bym pocisła;p;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio mi tez chodziły po głowie takie nalesniki i pewnie niebawem też je zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno też jedliśmy podobne naleśniki z kurczakiem, na szczęście z góry przewidzieliśmy nasze "łakomstwo" i zrobiliśmy dużą porcję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. są super :) ja generalnie zawsze lubiłam na słodko, ale dla Męża zrobiłam takie, bo chyba jak większość facetów woli wersje z mięchem, czy kiełbasą :))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly