Naleśniki ostro nadziane z kurczakiem, są stworzone dla osób
lubiących konkrety :) Przepis powstał z dedykacją dla mojego Męża, który lubi
mięsko praktycznie pod każdą postacią :)
Naleśniki z kurczakiem są idealnym daniem na obiad, kolację,
ale również dobrze sprawdzają się na różnego rodzaju imprezy. Można je
przygotować wcześniej, a przed samym podaniem po prostu włożyć do gorącego piekarnika,
by ser się rozpuścił i by się lekko podgrzały.
PS. Polecam zrobienie większej ilości (np. podwójnej), by coś zostało na kolację :)
Naleśniki:
2 jajka,
1 ½ szklanki mleka
1 ½ szklanki mąki
Nadzienie:
250g fileta z kurczaka,
3 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
1 średnia cebula,
1 łyżeczka ziół prowansalskich
250 ml przecieru pomidorowego z kartonu lub 1 puszka
krojonych pomidorów
Dodatkowo:
1 czubata łyżeczka mąki
¼ szklanki zimnej wody;
Do posypania naleśników:
ok. 150g sera gouda,
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, wlewamy mleko i
mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, stopniowo wsypując mąkę. Ciasto
naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek.
Patelnię rozgrzewamy, a następnie wlewamy ciasto
naleśnikowe, które rozprowadzamy po całej patelni i pieczemy obustronnie na
złoty kolor. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, można dać niewielką
ilość oleju.
Filet z kurczaka kroimy w podłużne paseczki, a następnie
podpiekamy na patelni z 2 łyżkami oleju, przez około 5 - 7 minut, co pewien
czas mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do kurczaka, całość mieszamy i po
około minucie wyłączamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie dusimy w
rondelku przez około 3 minuty, po czym dodajemy do niej przecier, zioła
prowansalskie i zagotowujemy. Następnie dodajemy wymieszaną wodę z mąka (bez
grudek), jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, po czym wsypujemy
upieczonego kurczaka. Całość mieszamy.
Każdy naleśnik nadziewamy sosem pomidorowym z kawałkami
kurczaka, po czym składamy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem,
posypujemy tartym serem i ziołami prowansalskimi, a następnie wkładamy do
gorącego piekarnika na około 2 minuty, tak by ser się rozpuścił i od razu
podajemy.
Naleśniki Ostro Nadziane, smakują doskonale zarówno na
ciepło, jak i na zimno.
R E K L A M A | ||
Koszt przyrządzenia dania dla 2 osób to ok. 12zł
noo, bomba!! choćby dla Mojego;p ja też bym pocisła;p;p
OdpowiedzUsuńRewelacyjne!!! Miaaaammmmm :)
OdpowiedzUsuńOstatnio mi tez chodziły po głowie takie nalesniki i pewnie niebawem też je zrobię:)
OdpowiedzUsuńNiedawno też jedliśmy podobne naleśniki z kurczakiem, na szczęście z góry przewidzieliśmy nasze "łakomstwo" i zrobiliśmy dużą porcję ;)
OdpowiedzUsuńsą super :) ja generalnie zawsze lubiłam na słodko, ale dla Męża zrobiłam takie, bo chyba jak większość facetów woli wersje z mięchem, czy kiełbasą :))
OdpowiedzUsuń