Lany chrust jest fajnym rozwiązaniem dla osób, które mają mało
czasu na pieczenie oraz dla tych, którzy nie lubią się bawić w wykrawanie, czy
ugniatanie ciasta. Ciasto w przygotowaniu jest bardzo szybkie, przypomina
troszeczkę ciasto na naleśniki :)
Przepis na lany chrust znalazłam w Poradniku Domowym, jednak
postanowiłam go trochę zmodyfikować. W oryginale nie było proszku do pieczenia
i ciasto wychodziło strasznie płaskie. Poza tym chrust miał być wylewany
lejkiem, co niezbyt dobrze mi wychodziło. Moim zdaniem łyżką jest dużo prościej,
ale możecie wypróbować metodę z lejkiem.
Składniki:
3 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
¾ szklanki mleka
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Olej lub tłuszcz do smażenia
Cukier puder do posypania
Jajka ubijamy (ręcznie lub mikserem) z cukrem waniliowym,
następnie dodajemy mleko i po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto jest gotowe, gdy nie ma grudek.
Na gorący tłuszcz powoli wylewamy ciasto łyżką, formując
różne kształty. Chrust pieczemy obustronnie na złoty kolor. Gotowe chrusty
wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny lub siatkę do frytek i
pozostawiamy na chwilę, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie układamy
ciastka na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.
R E K L A M A | ||
świetny pomysł, takiego chrustu nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńooo, pierwsze słyszę, następnym razem machnę Twoje;)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł i do tego świetnie się prezentują :) Takiego chrustu jeszcze nie robiłam :) Kradnę przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńO,to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twoja wersja! Jakie fajne mają kształty! Można z nich powróżyć :)
OdpowiedzUsuńale wesołe kształty:) bardzo ciekawią nas te chrusty. Wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńwygląda super! dużo ciekawiej niż zwykłe faworki :) w przyszłym roku z pewnością spróbuję:) gratuluję bloga!
OdpowiedzUsuńLanych jeszcze nie robiłam. Przynajmniej nie trzeba wycinać, o wiele szybciej się robi takie chruściki. Super przepis
OdpowiedzUsuńJeżeli wykorzystałabyś lejek i powstałby jeden wielki chrust byłoby to amerykańskie funnel cake. Bardzo smaczne są takie chrusty z owocami i bitą śmietaną.
OdpowiedzUsuń