środa, 19 lutego 2014

Ciasto słonecznikowe


Ciasto biszkoptowe, krem budyniowy, a do tego prażony słonecznik i czekoladowa polewa. Czy może być coś lepszego? Jak dla mnie połączenie idealne.

Nie wiem skąd wzięłam pomysł na takie ciasto. Po prostu nie pamiętam. Możliwe, że szukałam sposobu na coś innego z kremem budyniowym, lub ktoś coś podpowiedział. W każdym razie ciacho wyszło pyszne. Polecam :)

PS. Ciasto słonecznikowe można zrobić w wersji bezalkoholowej lub alkoholowej, wystarczy do nasączenia użyć wódki zamiast wody.




Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
2 budynie waniliowe (bez cukru)
1 cukier waniliowy
2/3 szklanki cukru
750ml mleka 3,2%
200g miękkiego masła 82%

Dodatkowo:
1 ½ szklanki łuskanego słonecznika ( około 225g)
Ok. 200g prostokątnych herbatników (około 20 sztuk)
Ok. ½ szklanki przegotowanej zimnej wody lub wódki

Polewa:
100g czekolady np. deserowej
100ml śmietany kremówki

Dekoracja:
Kokos
Kolorowe posypki do ciasta

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 22 minut.

W 2/3 szklanki mleka rozrabiamy budynie, resztę mleka zagotowujemy, gdy zewrze wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy przez chwilę, by cukier się rozpuścił, a następnie dodajemy rozmieszaną zawiesinę budyniową i cały czas mieszamy, do chwili gdy się zagotuje. Ugotowany budyń studzimy.
W tym czasie prażymy słonecznik. Na gorącą patelnię wsypujemy połowę słonecznika i cały czas mieszając smażymy na wolnym ogniu przez chwilę. Gdy jest już dobry, przesypujemy słonecznik na talerz i prażymy następną porcję.

Uwaga:
Uprażonego słonecznika nie pozostawiamy na rozgrzanej patelni, gdyż może się spalić.

Gdy budyń będzie zimny, ucieramy miękkie masło, po czym dodajemy do niego kolejno po łyżce budyniu i dalej ucieramy. Całość ucieramy tak długo, aż nie będzie grudek. Do gotowego kremu dodajemy zimny prażony słonecznik i dobrze mieszamy razem łyżką lub szpatułka. Gotowy krem rozprowadzamy równomiernie po biszkopcie (jeśli biszkopt jest suchy można go delikatnie nasączyć przegotowaną zimną wodą lub wódką). Najlepiej na koniec wyrównać powierzchnię kremu nożem. Następnie układamy herbatniki, lekko skrapiamy wodą (lub alkoholem) i odstawiamy ciasto na około godzinę w zimne miejsce, by krem stwardniał.

Po tym czasie przygotowujemy polewę. Czekoladę koimy lub łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, by czekolada dobrze się rozpuściła i zagotowała. Po około 3 – 5 minutach polewa lekko zgęstnieje i jest gotowa do rozprowadzenia po cieście.

Rozprowadzoną równomiernie polewę posypujemy kokosem, kolorowymi cukrowymi posypkami, bakaliami etc., czyli dekorujemy według własnego uznania. Ja ułatwiłam sobie podział ciasta na kawałki i pokroiłam je na wielkość herbatnika.

Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu na co najmniej godzinę przed podaniem, a im dłużej odstoi, tym lepszą będzie miało konsystencję. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ciasta przekładańce

Słodkie Walentynki 2014

9 komentarzy:

Printfriendly