Pizza jest chyba jednym z najbardziej elastycznych dań świata, bo można dodać na nią chyba wszystko co służy do jedzenia. Jedni robią je z resztek, przy tzw. wietrzeniu lodówki, ale ja raczej takich wietrzeń nie mam, bo kupujemy tyle produktów, by dało się wszystko skonsumować, gdy jest jeszcze świeże, a na pizze kupuję osobne składniki, bo zdarza się, że czegoś nie ma. Podane ciasto drożdżowe sprawdza się do pizzy, ale także jako ciasto na bułeczki. A składniki na pizze wymieniam jakie dodałam, ale Wy dodajcie to co lubicie :)
Ciasto drożdżowe na pizze:
3 szklanki mąki ( + ½ do podsypania)
1 łyżeczka soli
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mleka (letniego)
½ szklanki wody (letniej)
1 – 2 łyżki oliwy
Pizze możecie posmarować sosem pomidorowym lub keczupem.
Sos pomidorowy:
90g koncentratu pomidorowego + 90ml wody (lub 200ml pomidorowej passaty)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
Dodatki:
200 – 300g sera np. gouda
2 cebule
1 – 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Kiełbasa śląska
Pieczarki
Do letniego mleka dodajemy drożdże i cukier (mleko nie może być zbyt ciepłe, gdyż sparzy nam drożdże i nie wyrosną), a następnie mieszamy widelcem tak długo, aż drożdże się rozpuszczą, po czym pozostawiamy na około 5 minut, by podwoiły swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę i sól, tworząc dołek, do którego wlewamy wodę, oliwę i lekko wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy w jednolitą masę. Zwykle na początku, gdy jest rzadka mieszam ją widelcem lub szpatułką, a następnie wyrabiam ręcznie. Gotowe ciasto pozostawiamy w miseczce i przykrywamy ścierką lub prószymy po górze mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 30 minut).
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, po czym dzielimy na 2 lub 3 części i wyrabiamy z każdej z nich osobny placek na pizze. Najlepiej rozwałkować je wałkiem do ciasta, gdyż wtedy mamy pewność, że grubość ciasta będzie taka jaką chcemy otrzymać. Pamiętajcie, że ciasto jeszcze lekko urośnie w piekarniku :)
Rozwałkowane ciasto na pizze przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i smarujemy sosem pomidorowym lub keczupem, zachowując około 1,5 - 2cm przerwy od krawędzi, by sos pomidorowy nam się nie przypalił. Jeśli lubicie grubsze boki ciasta, najlepiej je nieco przywinąć i mocno ścisnąć palcami.
Następnie nakładamy pozostałe składniki pizzy, zaczynając od cebuli, ziół prowansalskich, sera, pieczarek i skończywszy na kiełbasie. Cebulę dajemy pod spód by się nie przypaliła, a kiełbasę układamy na wierzchu by była ładnie podpieczona :)
Pizze wkładamy do gorącego piekarnika. Najlepiej najpierw go rozgrzać do 220°C, gdy będzie gorący, włożyć pizze (na środkowy poziom piekarnika) i po około 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec jeszcze około 15 – 20 minut. Pizza jest gotowa, gdy spód jest rumiany.
Upieczoną pizze wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na kilka minut, by lekko odparowała, a następnie kroimy na kawałki.
R E K L A M A | ||
Wow, wyglada pieknie i bardzo apetycznie.Chetnie bym sie wprosila:-)U mnie w domu wszyscy sa amatorami pizzy...
OdpowiedzUsuńTwoja pizza wygląda wspaniale!! Aż ma się ochotę zjeść kawałek:)
OdpowiedzUsuńdomowa pizza, tak bardzo lubię, tak bardzo chcę! :))
OdpowiedzUsuńDomowe pizze są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie opisany artykuł Kochana!! a pizza wygląda przepysznie i niezwykle profesjonalnie...ja znam tylko 1 przepis podstawowy na nią teraz mam dwa;P pozdrowionka
OdpowiedzUsuńTusia
MK Gotuje
z swoim domowym dodatkami jest najlepsza,,,fajna pizza Ci wyszła
OdpowiedzUsuńPizza chodzi za mną od miesiąca, jak tylko uspokoi mi się na uczelni, wiem co będę robić :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie! :D
Wczoraj o takiej pizzy marzyłam.A tu proszę jak na zawołanie. Mam lenia kuchennego i wpraszam się na twoją pizze :-)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie !
OdpowiedzUsuńZupę, kotlety z resztek potrafię sobie wyobrazić, ale pizzy nigdy. Jak już ją robić to od razu na bogato;)
OdpowiedzUsuńzaraz bede robić ;) jakich wymiarów jest blaszka?
OdpowiedzUsuńto już zależy od Ciebie, jaką grubość ciasta do pizzy lubisz. Pamiętaj, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Ja zwykle robię pizze na największych blaszka z piekarnika :) ale jeśli takich nie masz, zawsze możesz zrobić mniejszą :)
UsuńPozdrawiam :)