wtorek, 7 maja 2013

Nutellinka - ciasto z nutellą


Nutellinka, czyli ciasto z nutellą, śliwkami i bitą śmietanką, a wszystko na puszystym kakawym biszkopcie :) Kolejny niezawodny przepis z zeszytu mojej Pani Teściowej :)
Bardzo dobre ciasto nie tylko dla amatorów nutelli, ale dla każdego kto lubi coś na czekoladowo :) 






Nutellinkę możecie również przygotować w wersji bezalkoholowej, wystarczy śliwki zamoczyć w wodzie na 2 – 3 minuty, a reszta już jak w przepisie :)

Składniki:
400 – 500g suszonych śliwek
250ml alkoholu (rumu, spirytusu lub wódki)
500ml śmietany kremówki (30%)
2 śmietan fixy
2 łyżeczki cukru waniliowego

Krem:
1 średni słoik nutelli
200g miękkiego masła

Biszkopt kakaowy:
 6 jajek
 1 ½ szklanki cukru
 1 ½ szklanki mąki
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 czubata łyżka kakao

Suszone śliwki przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, a następnie wkładamy do słoika, lekko uciskamy, po czym zalewamy alkoholem, zakręcamy słój i pozostawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej tak przygotować śliwki dzień wcześniej.

Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż się lekko rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Po dodaniu wszystkich żółtek, miksujemy jeszcze przez około 3 minuty, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem.
Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C, około 25 – 30 minut.

Z śliwek odsączamy alkohol, którym będziemy nasączać biszkopt. Każdą śliwkę kroimy na drobniejsze części np. w ćwiartki.

Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego nutellę i jeszcze chwilę miksujemy. Z gotowego kremu odkładamy około 1/4, a do reszty dodajemy pokrojone śliwki i mieszamy łyżką.

Wystudzony biszkopt przekrawamy poziomo na dwie równe części, a następnie dolną warstwę lekko nasączamy alkoholem pozostałym ze śliwek, smarujemy kremem ze śliwkami, przykrywamy kolejnym biszkoptem, który smarujemy kremem bez śliwek.

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan fixem, a następnie ozdabiamy nią ciasto. W wersji szybszej wystarczy rozsmarować ubitą śmietanę po cieście, a w wersji bardziej czasochłonnej, ale może lepiej wyglądającej, wyciskamy śmietanę przy pomocy szprycy. Gotowe ciasto odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej 2 godziny,  a najlepszą konsystencję ma następnego dnia.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


14 komentarzy:

  1. Dostaję ślinotoku na widok składu,aż boję się myśleć,jak to ciasto musi przepysznie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie połączenie musi smakować obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczne to ciacho! Również bajecznie musi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam, że wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dałabym się pokroić za jeden kawałek Twojego ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bajecznie i pysznie :) mniam,mniam

    OdpowiedzUsuń
  8. piekłam bardzo podobne ciasto,było bez bitej śmietany u góry,jest rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale bym zjadła - choć kawałeczek - wygląda pysznie i pewnie tak smakuje - pozdrawiam
    Malomiasteczkowa Pani Domu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale smakowicie wygląda i ten krem z nutelli... Istna rozpusta dla podniebienia; )

    OdpowiedzUsuń
  11. ciacho wygląda wspaniale :) skusiłabym się na kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly