Dostałam ostatnio dość sporo cukinii, większą część
przetworzyłam na sałatki, a z tego co mi zostało postanowiłam zrobić placuszki,
których szczerze mówiąc jeszcze nigdy wcześniej nie jadłam, a jako że jestem
maniakiem placuszkowym, to nie pozostało mi nic innego jak tylko przetestować :)
Przepis w głowie miałam od jakiegoś czasu, ale zdarzyło się tak, że po
wyciśnięciu soku, zostało tego niewiele, postanowiłam dodać ziemniaki, które
idealnie się komponują z cukinią. Sama cukinia może nie jest najlepszym
warzywem na świecie, ale w duecie z innymi warzywami, czy ziołami smakuje
rewelacyjnie i tak właśnie jest w przypadku tych puszystych placuszków.
piątek, 12 września 2014
czwartek, 11 września 2014
Sałatka z cukinii z papryką, ogórkami i cebulą
Dostałam w prezencie dużą ilość
cukinii, potem znalazło się również kilka sposobów na to co z nią zrobić.
Jednym z nich była właśnie ta sałatka do słoja, którą będę się zajadać przez
dość długi czas, bo zrobiłam ją z 6 kilogramów cukinii, jak było w przepisie.
Stwierdziłam, że ta porcja jest trochę wielka i postanowiłam podać pomniejszoną
wersję o połowę, bo dla większości osób chyba bardziej się taka opcja sprawdzi.
czwartek, 4 września 2014
Ogórki w zalewie musztardowej i z Curry
Pikle w zalewie musztardowej doskonale sprawdzają się jako
dodatek do różnych dań, ale można je również użyć jako przystawkę na różnego rodzaju
imprezy. Smak i kolor ogórków w dużym stopniu zależy od rodzaju musztardy jaki
użyjemy. Jeśli jesteście miłośnikami Curry, możecie również dodać tej przyprawy,
o czym piszę poniżej. Ja zrobiłam kilka słojów z samą musztardą i kilka z dodatkiem
Curry, by każdy z domowników mógł wybrać opcje w sam raz dla siebie :)
sobota, 23 sierpnia 2014
Muffiny drożdżowe z malinami, borówkami i kruszonką
Dostałam w prezencie fajnie silikonowe foremki na muffiny,
czyli babeczki :) Trzeba przyznać, że całkiem ładnie się sprawdzają, zwłaszcza
że nie trzeba ich smarować tłuszczem, a ciasto odchodzi z nich wprost
rewelacyjnie :) Jako, że sezon na maliny i borówki jeszcze trwa,(a ja mam to
szczęście, że rosną w naszym ogródku :) to tym razem upiekłam babeczki z nimi,
ale samo ciasto nadaje się również pod inne owoce lub jeśli ktoś lubi może zrobić
muffiny z samą kruszonką lub z samymi owocami, a bez kruszonki. Można powiedzieć
technika dowolna :)
czwartek, 21 sierpnia 2014
Sałatka z ogórków (z papryką, marchewką i cebulą)
Sezon ogórkowy ciągle jeszcze trwa, więc polecam zrobienie
sałatek „na zimę”, a w praktyce jest tak, że u nas takie sałatki jada się przez
cały rok :) Przepis na tę sałatkę pochodzi o mojej Teściowej, ale znalazłam go
także w książce siostry Anastazji, która proponuje dodanie do każdego słoja
ząbka czosnku. Pomysł z czosnkiem brzmi interesująco, może w przyszłym roku
wypróbuję, bo na pewno nie zepsuje on smaku sałatki, a jedynie dodatkowo go
wzbogaci.
wtorek, 12 sierpnia 2014
Pikle, czyli ogórki z przyprawą Curry
Takie pikle w Curry są doskonałą alternatywą dla ogórków
konserwowych i kiszonych. Przyznam szczerze, że wszystkim u nas w rodzinie
bardzo smakują, dlatego zrobiłam w tym roku z kilku porcji :) Najlepsze jest to,
że do pikli można użyć ogórki, które nie są zbyt ładne, lub są przerośnięte, a
więc takich które nie nadają się ani do kiszenia ani do konserwowania.
wtorek, 5 sierpnia 2014
Maślane ciasto drożdżowe z borówkami amerykańskimi i kruszonką
W ostatnim czasie polubiłam dodawanie masła do różnych ciast, w szczególności jako zamiennik margaryny. Wypieki na maśle są o wiele smaczniejsze i zapewne też zdrowsze. Ciasto maślane poza cudownym smakiem, ma dodatkową zaletę – dłużej utrzymuje świeżość. Drożdżowe ciasto idealnie sprawdza się pod różnego rodzaju owoce, a z borówkami amerykańskimi stanowi doskonały duet :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)