piątek, 12 września 2014

Placuszki z cukinii i ziemniaków z ziołami lub bez



Dostałam ostatnio dość sporo cukinii, większą część przetworzyłam na sałatki, a z tego co mi zostało postanowiłam zrobić placuszki, których szczerze mówiąc jeszcze nigdy wcześniej nie jadłam, a jako że jestem maniakiem placuszkowym, to nie pozostało mi nic innego jak tylko przetestować :) Przepis w głowie miałam od jakiegoś czasu, ale zdarzyło się tak, że po wyciśnięciu soku, zostało tego niewiele, postanowiłam dodać ziemniaki, które idealnie się komponują z cukinią. Sama cukinia może nie jest najlepszym warzywem na świecie, ale w duecie z innymi warzywami, czy ziołami smakuje rewelacyjnie i tak właśnie jest w przypadku tych puszystych placuszków.

czwartek, 11 września 2014

Sałatka z cukinii z papryką, ogórkami i cebulą


Dostałam w prezencie dużą ilość cukinii, potem znalazło się również kilka sposobów na to co z nią zrobić. Jednym z nich była właśnie ta sałatka do słoja, którą będę się zajadać przez dość długi czas, bo zrobiłam ją z 6 kilogramów cukinii, jak było w przepisie. Stwierdziłam, że ta porcja jest trochę wielka i postanowiłam podać pomniejszoną wersję o połowę, bo dla większości osób chyba bardziej się taka opcja sprawdzi.

czwartek, 4 września 2014

Ogórki w zalewie musztardowej i z Curry


Pikle w zalewie musztardowej doskonale sprawdzają się jako dodatek do różnych dań, ale można je również użyć jako przystawkę na różnego rodzaju imprezy. Smak i kolor ogórków w dużym stopniu zależy od rodzaju musztardy jaki użyjemy. Jeśli jesteście miłośnikami Curry, możecie również dodać tej przyprawy, o czym piszę poniżej. Ja zrobiłam kilka słojów z samą musztardą i kilka z dodatkiem Curry, by każdy z domowników mógł wybrać opcje w sam raz dla siebie :)


sobota, 23 sierpnia 2014

Muffiny drożdżowe z malinami, borówkami i kruszonką


Dostałam w prezencie fajnie silikonowe foremki na muffiny, czyli babeczki :) Trzeba przyznać, że całkiem ładnie się sprawdzają, zwłaszcza że nie trzeba ich smarować tłuszczem, a ciasto odchodzi z nich wprost rewelacyjnie :) Jako, że sezon na maliny i borówki jeszcze trwa,(a ja mam to szczęście, że rosną w naszym ogródku :) to tym razem upiekłam babeczki z nimi, ale samo ciasto nadaje się również pod inne owoce lub jeśli ktoś lubi może zrobić muffiny z samą kruszonką lub z samymi owocami, a bez kruszonki. Można powiedzieć technika dowolna :)

czwartek, 21 sierpnia 2014

Sałatka z ogórków (z papryką, marchewką i cebulą)


Sezon ogórkowy ciągle jeszcze trwa, więc polecam zrobienie sałatek „na zimę”, a w praktyce jest tak, że u nas takie sałatki jada się przez cały rok :) Przepis na tę sałatkę pochodzi o mojej Teściowej, ale znalazłam go także w książce siostry Anastazji, która proponuje dodanie do każdego słoja ząbka czosnku. Pomysł z czosnkiem brzmi interesująco, może w przyszłym roku wypróbuję, bo na pewno nie zepsuje on smaku sałatki, a jedynie dodatkowo go wzbogaci.


wtorek, 12 sierpnia 2014

Pikle, czyli ogórki z przyprawą Curry



Takie pikle w Curry są doskonałą alternatywą dla ogórków konserwowych i kiszonych. Przyznam szczerze, że wszystkim u nas w rodzinie bardzo smakują, dlatego zrobiłam w tym roku z kilku porcji :) Najlepsze jest to, że do pikli można użyć ogórki, które nie są zbyt ładne, lub są przerośnięte, a więc takich które nie nadają się ani do kiszenia ani do konserwowania.


wtorek, 5 sierpnia 2014

Maślane ciasto drożdżowe z borówkami amerykańskimi i kruszonką


W ostatnim czasie polubiłam dodawanie masła do różnych ciast, w szczególności jako zamiennik margaryny. Wypieki na maśle są o wiele smaczniejsze i zapewne też zdrowsze. Ciasto maślane poza cudownym smakiem, ma dodatkową zaletę – dłużej utrzymuje świeżość.  Drożdżowe ciasto idealnie sprawdza się pod różnego rodzaju owoce, a z borówkami amerykańskimi stanowi doskonały duet :)

Printfriendly