wtorek, 5 sierpnia 2014

Maślane ciasto drożdżowe z borówkami amerykańskimi i kruszonką


W ostatnim czasie polubiłam dodawanie masła do różnych ciast, w szczególności jako zamiennik margaryny. Wypieki na maśle są o wiele smaczniejsze i zapewne też zdrowsze. Ciasto maślane poza cudownym smakiem, ma dodatkową zaletę – dłużej utrzymuje świeżość.  Drożdżowe ciasto idealnie sprawdza się pod różnego rodzaju owoce, a z borówkami amerykańskimi stanowi doskonały duet :)





Ciasto drożdżowe:
65 dag mąki 
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 dag świeżych drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
2 szklanki mleka
2 jajka
170g masła
2 łyżki oliwy

Kruszonka:
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego
170g masła
Szczypta soli

Dodatkowo:
Około 70dag borówek amerykańskich

Borówki amerykańskie myjemy zimną wodą i pozostawiamy, by wyschły.

Następnie robimy kruszonkę. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól, wsypujemy razem do głębokiego naczynia, po czym dodajemy pokrojone z kosteczkę masło. Całość zagniatamy i odstawiamy.

Składniki na ciasto drożdżowe, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól wsypujemy razem do głębokiej misy, mieszamy i robimy dołek, do którego wlewamy rozpuszczone (ciepłe) masło, mleko, olej i jajka. Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy widelcem, do czasu gdy się rozpuszczą. Płynne drożdże wlewamy do misy z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki mieszamy razem drewnianą łyżką lub widelcem.

Wolne ciasto drożdżowe przelewamy do dużej formy (około 23 x 43cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem pergaminem i rozprowadzamy równomiernie. Wierzch ciasta drożdżowego delikatni prószymy około 1/3 kruszonki, następnie układamy równomiernie borówki i posypujemy resztą kruszonki. 

Ciasto maślane pozostawiamy na około 30 minut, by wyrosło, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym 170C przez około 40 – 50 minut. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianą wykałaczką czy ciasto jest już gotowe (nie klei się do patyczka).




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Błękitne skarby lata!

Z dziećmi i dla dzieci 2014

Lato w pełni!

13 komentarzy:

  1. uwielbiam takie kruche ciasta :) na pewno wypróbuje pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, ciasta na prawdziwym maśle są najlepsze. Szczególnie drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie maślane ciasta są super delikatne, coś wspaniałego ;)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. bez wątpienia masz talent, rękę do ciast...pewnie nie raz Ci to pisałam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam drożdżówki na masełku. Twoja wygląda bardzo apetycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę jeden kawałeczek do kawki. Mniam, mniam :) Pyszne ciasto:) Pozdrawiam Olinko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasta! Niestety, w domu tylko ja...
    Poprosze wiec o wirtualny kawaleczek do porannej kawuni!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto do schrupania, lubię takie smakołyki

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly