W ostatnim czasie polubiłam dodawanie masła do różnych ciast, w szczególności jako zamiennik margaryny. Wypieki na maśle są o wiele smaczniejsze i zapewne też zdrowsze. Ciasto maślane poza cudownym smakiem, ma dodatkową zaletę – dłużej utrzymuje świeżość. Drożdżowe ciasto idealnie sprawdza się pod różnego rodzaju owoce, a z borówkami amerykańskimi stanowi doskonały duet :)
Ciasto drożdżowe:
65 dag mąki
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 dag świeżych drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
2 szklanki mleka
2 jajka
170g masła
2 łyżki oliwy
Kruszonka:
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego
170g masła
Szczypta soli
Dodatkowo:
Około 70dag borówek amerykańskich
Borówki amerykańskie myjemy zimną wodą i pozostawiamy, by
wyschły.
Następnie robimy kruszonkę. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i
sól, wsypujemy razem do głębokiego naczynia, po czym dodajemy pokrojone z
kosteczkę masło. Całość zagniatamy i odstawiamy.
Składniki na ciasto drożdżowe, czyli mąkę, cukier, cukier
waniliowy i sól wsypujemy razem do głębokiej misy, mieszamy i robimy dołek, do
którego wlewamy rozpuszczone (ciepłe) masło, mleko, olej i jajka. Do drożdży
dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy widelcem, do czasu gdy się rozpuszczą. Płynne
drożdże wlewamy do misy z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki mieszamy
razem drewnianą łyżką lub widelcem.
Wolne ciasto drożdżowe przelewamy do dużej formy (około 23 x 43cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem pergaminem i rozprowadzamy równomiernie. Wierzch ciasta drożdżowego delikatni prószymy około 1/3 kruszonki, następnie układamy równomiernie borówki i posypujemy resztą kruszonki.
Wolne ciasto drożdżowe przelewamy do dużej formy (około 23 x 43cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem pergaminem i rozprowadzamy równomiernie. Wierzch ciasta drożdżowego delikatni prószymy około 1/3 kruszonki, następnie układamy równomiernie borówki i posypujemy resztą kruszonki.
Ciasto maślane pozostawiamy na około 30 minut, by wyrosło,
po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym 170⁰C
przez około 40 – 50 minut. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianą
wykałaczką czy ciasto jest już gotowe (nie klei się do patyczka).
R E K L A M A | ||
Bardzo apetycznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kruche ciasta :) na pewno wypróbuje pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńOj tak, ciasta na prawdziwym maśle są najlepsze. Szczególnie drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńTakie maślane ciasta są super delikatne, coś wspaniałego ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
bez wątpienia masz talent, rękę do ciast...pewnie nie raz Ci to pisałam;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki na masełku. Twoja wygląda bardzo apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńPoproszę jeden kawałeczek do kawki. Mniam, mniam :) Pyszne ciasto:) Pozdrawiam Olinko :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta! Niestety, w domu tylko ja...
OdpowiedzUsuńPoprosze wiec o wirtualny kawaleczek do porannej kawuni!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Ale apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńciasto do schrupania, lubię takie smakołyki
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda na bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń