Sezon ogórkowy ciągle jeszcze trwa, więc polecam zrobienie
sałatek „na zimę”, a w praktyce jest tak, że u nas takie sałatki jada się przez
cały rok :) Przepis na tę sałatkę pochodzi o mojej Teściowej, ale znalazłam go
także w książce siostry Anastazji, która proponuje dodanie do każdego słoja
ząbka czosnku. Pomysł z czosnkiem brzmi interesująco, może w przyszłym roku
wypróbuję, bo na pewno nie zepsuje on smaku sałatki, a jedynie dodatkowo go
wzbogaci.
Składniki:
4 kg ogórków
½ kg marchwi
½ kg papryki (czerwona lub kolorowa)
½ kg cebuli
¾ łyżki soli
Zalewa:
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10% spirytusowego
½ szklanki oliwy
3 łyżki soli
Ok. ½ łyżeczki pieprzu
Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy.
Ogórki i cebulę obieramy, kroimy w plastry (szatkujemy), a
następnie solimy i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. W tym czasie obieramy
i kroimy marchew w plastry i paprykę w
podłużne paski. Z ogórków i cebuli odciskamy sok (który odstawiamy, gdyż może
nam się jeszcze przydać do uzupełniania słojów), następnie dodajemy do nich
marchewkę i paprykę. Całość dobrze mieszamy, po czym przekładamy do słojów. Gdy
wszystkie słoje są już pełne, wlewamy do nich równomiernie ugotowaną zalewę. Jeśli
zalewy jest zbyt mało, słoje uzupełniamy sokiem uprzednio wyciśniętym z ogórków
i cebuli.
Słoje szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy (zagotowujemy)
przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Po zdjęciu z ognia, słoje pozostawiamy w garnku jeszcze
około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
R E K L A M A | ||
Lubię, lubię lubię:) I zapisuje sobie przepis- już niedlugo wykonam:))
OdpowiedzUsuńuwielbiam, do ziemniaków, ryb, pyszne...jeszcze jak jest tam trochę ostrzej...bajka!
OdpowiedzUsuńIdealna zimą:)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobną i potwierdzam, że jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńLubię takie sałatki, ale póki co dostaję od Mamy :)
OdpowiedzUsuńO tak, teraz zrobione, a zimą smakują wprost cudownie :)
OdpowiedzUsuńCudna sałatka! :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl