czwartek, 21 sierpnia 2014

Sałatka z ogórków (z papryką, marchewką i cebulą)


Sezon ogórkowy ciągle jeszcze trwa, więc polecam zrobienie sałatek „na zimę”, a w praktyce jest tak, że u nas takie sałatki jada się przez cały rok :) Przepis na tę sałatkę pochodzi o mojej Teściowej, ale znalazłam go także w książce siostry Anastazji, która proponuje dodanie do każdego słoja ząbka czosnku. Pomysł z czosnkiem brzmi interesująco, może w przyszłym roku wypróbuję, bo na pewno nie zepsuje on smaku sałatki, a jedynie dodatkowo go wzbogaci.




Składniki:
4 kg ogórków
½ kg marchwi
½ kg papryki (czerwona lub kolorowa)
½ kg cebuli
¾ łyżki soli

Zalewa:
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10% spirytusowego
½ szklanki oliwy
3 łyżki soli
Ok. ½ łyżeczki pieprzu

Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy.

Ogórki i cebulę obieramy, kroimy w plastry (szatkujemy), a następnie solimy i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. W tym czasie obieramy i kroimy marchew w plastry i  paprykę w podłużne paski. Z ogórków i cebuli odciskamy sok (który odstawiamy, gdyż może nam się jeszcze przydać do uzupełniania słojów), następnie dodajemy do nich marchewkę i paprykę. Całość dobrze mieszamy, po czym przekładamy do słojów. Gdy wszystkie słoje są już pełne, wlewamy do nich równomiernie ugotowaną zalewę. Jeśli zalewy jest zbyt mało, słoje uzupełniamy sokiem uprzednio wyciśniętym z ogórków i cebuli.
Słoje szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy (zagotowujemy) przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Po zdjęciu z ognia, słoje pozostawiamy w garnku jeszcze około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 komentarzy:

  1. Lubię, lubię lubię:) I zapisuje sobie przepis- już niedlugo wykonam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam, do ziemniaków, ryb, pyszne...jeszcze jak jest tam trochę ostrzej...bajka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobną i potwierdzam, że jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie sałatki, ale póki co dostaję od Mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, teraz zrobione, a zimą smakują wprost cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudna sałatka! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly