wtorek, 12 sierpnia 2014

Pikle, czyli ogórki z przyprawą Curry



Takie pikle w Curry są doskonałą alternatywą dla ogórków konserwowych i kiszonych. Przyznam szczerze, że wszystkim u nas w rodzinie bardzo smakują, dlatego zrobiłam w tym roku z kilku porcji :) Najlepsze jest to, że do pikli można użyć ogórki, które nie są zbyt ładne, lub są przerośnięte, a więc takich które nie nadają się ani do kiszenia ani do konserwowania.




Składniki:
2 ½ kg ogórków
3 duże cebule
2 łyżki soli

Zalewa:
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki octu spirytusowego 10%
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżeczki Curry
2 łyżeczki papryki czerwone
2 – 3 łyżeczki suszonego kopru

Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy.

Ogórki (obrane lub w skórce) kroimy w słupki lub plasterki. Cebulę kroimy w plastry. Ogórki mieszamy z cebulą i solimy, po czym odstawiamy na 45 minut, by puściły sok.
Po upływie tego czasu, sok odlewamy do osobnego naczynia, a ogórki zalewamy zalewą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie ogórki odsączamy z zalewy i wkładamy do słojów, po czym rozdzielamy zalewę z przyprawami równomiernie do wszystkim słojów, tak by były pełne. Jeśli zalewy zabraknie uzupełniamy słoje do pełna dolewając wcześniej odlany sok z ogórków.

Słoje szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 10 minut od zagotowania się wody.
Po zdjęciu z ognia, słoje pozostawiamy w garnku jeszcze około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Przetwory

9 komentarzy:

  1. Mają ciekawy smaczek,kiedyś były podobnie robione w moim domu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis.Używam curry,jednak z umiarem,ponieważ ma bardzo aromatyczny smak;) Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Curry w połączeniu z pozostałymi dodatkami, nie jest już takim typowym Curry, a jego ilość w tej sałatce jest w sam raz :)

      Usuń
  3. Pyszne pikle. ja również robię z curry lecz troszkę inne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie znam, niestety, ale przez to, że sama nie robię, wiecznie coś, w tym leń....a szkoda, bo pewnie dobre to, no i satysfakcja.;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olcia gdybyś mieszkała bliżej, to dałabym Ci słój do zdegustowania i wtedy motywacja do zrobienia też by się znalazła :)

      Usuń
  5. Chyba do ciebie przyjadę na ogórki curry bo u mnie nie chcą takich jeść a ja bardzo lobię ich aromatyczny smak :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma sprawy :) ja Curry dodaję do czego tylko można, bo również lubię ten aromacik :) podobno Curry to samo zdrowie :)

      Usuń
  6. Pewnie takie "podkręcone" są jeszcze lepsze ;)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly