Takie pikle w Curry są doskonałą alternatywą dla ogórków
konserwowych i kiszonych. Przyznam szczerze, że wszystkim u nas w rodzinie
bardzo smakują, dlatego zrobiłam w tym roku z kilku porcji :) Najlepsze jest to,
że do pikli można użyć ogórki, które nie są zbyt ładne, lub są przerośnięte, a
więc takich które nie nadają się ani do kiszenia ani do konserwowania.
Składniki:
2 ½ kg ogórków
3 duże cebule
2 łyżki soli
Zalewa:
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki octu spirytusowego 10%
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżeczki Curry
2 łyżeczki papryki czerwone
2 – 3 łyżeczki suszonego kopru
Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy.
Ogórki (obrane lub w skórce) kroimy w słupki lub plasterki.
Cebulę kroimy w plastry. Ogórki mieszamy z cebulą i solimy, po czym odstawiamy
na 45 minut, by puściły sok.
Po upływie tego czasu, sok odlewamy do osobnego naczynia, a
ogórki zalewamy zalewą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie ogórki odsączamy z
zalewy i wkładamy do słojów, po czym rozdzielamy zalewę z przyprawami równomiernie
do wszystkim słojów, tak by były pełne. Jeśli zalewy zabraknie uzupełniamy
słoje do pełna dolewając wcześniej odlany sok z ogórków.
Słoje szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 10
minut od zagotowania się wody.
Po zdjęciu z ognia, słoje pozostawiamy w garnku jeszcze około
godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
R E K L A M A | ||
Mają ciekawy smaczek,kiedyś były podobnie robione w moim domu:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis.Używam curry,jednak z umiarem,ponieważ ma bardzo aromatyczny smak;) Zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńCurry w połączeniu z pozostałymi dodatkami, nie jest już takim typowym Curry, a jego ilość w tej sałatce jest w sam raz :)
UsuńPyszne pikle. ja również robię z curry lecz troszkę inne :)
OdpowiedzUsuńnie znam, niestety, ale przez to, że sama nie robię, wiecznie coś, w tym leń....a szkoda, bo pewnie dobre to, no i satysfakcja.;)
OdpowiedzUsuńOlcia gdybyś mieszkała bliżej, to dałabym Ci słój do zdegustowania i wtedy motywacja do zrobienia też by się znalazła :)
UsuńChyba do ciebie przyjadę na ogórki curry bo u mnie nie chcą takich jeść a ja bardzo lobię ich aromatyczny smak :-)
OdpowiedzUsuńnie ma sprawy :) ja Curry dodaję do czego tylko można, bo również lubię ten aromacik :) podobno Curry to samo zdrowie :)
UsuńPewnie takie "podkręcone" są jeszcze lepsze ;)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl