środa, 28 stycznia 2015

Ciasto marchewkowe z bakaliami


Pewien czas temu polubiłam marchewkowe wypieki, są one po pierwsze bardzo smaczne, a do tego dość długo utrzymują świeżość. Połączenia marchewki z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami bardzo przypadło mojej rodzinie do gustu. Polecam to mięciutkie i pyszne ciasto, które jest bardzo proste w wykonaniu.

Ps. Inne smakołyki z marchewką to: marchwiak, tort marchewkowy, tiramisu, ciasteczka, wieniec i placuszki






Składniki:
5 jajek
1 ½ szklanki cukru
180g margaryny lub masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru waniliowego
500g marchewki bardzo drobno startej
2 ½ szklanki mąki
Ok. 130g orzechów włoskich
Ok. 100g rodzynek
Skórka otarta z pomarańczy lub kandyzowana

Lukier:
¾ szklanki cukru pudru
2 – 3 łyżki wody lub mleka

Polewa na kreseczki (można zrobić, ale nie trzeba):
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka masła
1 łyżka wody lub mleka

Do dekoracji np.:
Połówki orzechów włoskich ok. 26 szt.

Tłuszcz rozpuszczamy i pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia.

Jajka ucieramy (mikserem lub drewnianą łyżką) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy przestudzony tłuszcz i marchewkę. Dobrze mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy połamane lub pokrojone orzechy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Całość dobrze mieszamy po czym wylewamy na średniej wielkości blaszkę (około 23 x 34 cm), wyłożoną papierem pergaminem lub wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. 

Ciasto marchewkowe pieczemy około 40 minut w 180C. Pod koniec pieczenia można sprawdzić czy ciasto jest upieczone robiąc test suchego patyczka. Jeśli ciasto nie lepi się do wykałaczki jest upieczone.

Na wystudzone ciasto robimy lukier. Cukier puder mieszamy z wodą lub mlekiem przy użyciu łyżeczki, do chwili gdy nie będzie grudek. Lukrem pokrywamy wierzch ciasta i układamy na nim połówki orzechów włoskich.


Gdy lukier stwardnieje można zrobić polewę na kreseczki. Wszystkie składniki na polewę razem zagotowujemy w rondelku, ciągle mieszając gotujemy jeszcze około 3 minuty. Następnie polewą robimy kreseczki przy użyciu łyżeczki i pozostawiamy do ostygnięcia.


Wystudzone ciasto kroimy na kawałki.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


11 komentarzy:

  1. marchewkowe wypieki są niezastąpione!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeja jeja pysznie! w sam raz do herbatki

    OdpowiedzUsuń
  3. jadę, jadę do Ciebie po kawałek, no dobra, 4 :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy marchewkowe ciasta :D Kolorek jest przepiękny a do tego te bakalie.... pycha :P

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam marchewkowce!!! najlepsze ciasta jakie znam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bosko! Wypróbuję!

    Zapraszam do siebie. Dzisiaj pomysł na pyszne śniadanie - jajka zapiekane w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo, bardzo lubię marchewkowe ciasta, czy załapę się na kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda! Musi być pyszne :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Co za kolory! Zrobię na weekend i dam znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly