Pewien czas temu polubiłam marchewkowe wypieki, są one po
pierwsze bardzo smaczne, a do tego dość długo utrzymują świeżość. Połączenia marchewki
z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami bardzo przypadło mojej rodzinie
do gustu. Polecam to mięciutkie i pyszne ciasto, które jest bardzo proste w
wykonaniu.
Ps. Inne smakołyki z marchewką to: marchwiak, tort marchewkowy, tiramisu, ciasteczka, wieniec i placuszki.
Składniki:
5 jajek
1 ½ szklanki cukru
180g margaryny lub masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru waniliowego
500g marchewki bardzo drobno startej
2 ½ szklanki mąki
Ok. 130g orzechów włoskich
Ok. 100g rodzynek
Skórka otarta z pomarańczy lub kandyzowana
Lukier:
¾ szklanki cukru pudru
2 – 3 łyżki wody lub mleka
Polewa na kreseczki (można zrobić, ale nie trzeba):
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka masła
1 łyżka wody lub mleka
Do dekoracji np.:
Połówki orzechów włoskich ok. 26 szt.
Tłuszcz rozpuszczamy i pozostawiamy na chwilę do
przestygnięcia.
Jajka ucieramy (mikserem lub drewnianą łyżką) z cukrem i
cukrem waniliowym, następnie dodajemy przestudzony tłuszcz i marchewkę. Dobrze mieszamy,
po czym dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec
dodajemy połamane lub pokrojone orzechy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Całość
dobrze mieszamy po czym wylewamy na średniej wielkości blaszkę (około 23 x
34 cm), wyłożoną papierem pergaminem lub wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką
tartą.
Ciasto marchewkowe pieczemy około 40 minut w 180⁰C. Pod koniec pieczenia
można sprawdzić czy ciasto jest upieczone robiąc test suchego patyczka. Jeśli ciasto
nie lepi się do wykałaczki jest upieczone.
Na wystudzone ciasto robimy lukier. Cukier puder mieszamy z
wodą lub mlekiem przy użyciu łyżeczki, do chwili gdy nie będzie grudek. Lukrem pokrywamy
wierzch ciasta i układamy na nim połówki orzechów włoskich.
Gdy lukier stwardnieje można zrobić polewę na kreseczki.
Wszystkie składniki na polewę razem zagotowujemy w rondelku, ciągle mieszając gotujemy
jeszcze około 3 minuty. Następnie polewą robimy kreseczki przy użyciu łyżeczki
i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wystudzone ciasto kroimy na kawałki.
R E K L A M A | ||
marchewkowe wypieki są niezastąpione!
OdpowiedzUsuńjeja jeja pysznie! w sam raz do herbatki
OdpowiedzUsuńjadę, jadę do Ciebie po kawałek, no dobra, 4 :D
OdpowiedzUsuńUwielbiamy marchewkowe ciasta :D Kolorek jest przepiękny a do tego te bakalie.... pycha :P
OdpowiedzUsuńuwielbiam marchewkowce!!! najlepsze ciasta jakie znam!!!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Wypróbuję!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie. Dzisiaj pomysł na pyszne śniadanie - jajka zapiekane w pomidorach!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Jakie fajne! :D
OdpowiedzUsuńMniam ale fajne ciacho
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo lubię marchewkowe ciasta, czy załapę się na kawałeczek?
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Co za kolory! Zrobię na weekend i dam znać jak wyszło :)
OdpowiedzUsuń