Ciasto z maślanką to jest bardzo proste w zrobieniu,
wystarczy wszystko razem wymieszać, dodać owoce, kokos i upiec. Można je zrobić
z różnymi owocami, ja najczęściej dodaję owoce sezonowe, a w tym przypadku
poratowałam się brzoskwiniami z puszki, mrożonymi borówkami i jabłkami, których
u nas nigdy nie może zabraknąć. Dzięki maślance ciasto jest mięciutkie,
puszyste i ma ciekawy smak :)
Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
3 – 4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
2 szklanki maślanki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 szklanki mąki
Dodatkowo:
3 łyżki cukru
Około ½ szklanki kokosu (lub więcej)
Dowolne owoce np. brzoskwinie, jabłka, borówki, truskawki
etc.
Jajka, cukier, cukier waniliowy, maślankę i sok z cytryny
mieszamy razem drewnianą łyżką lub trzepaczką. Następnie dodajemy po trochu
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając, do momentu gdy
pozbędziemy się grudek.
Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23 x
34cm) wyłożonej pergaminem. Na wierzch ciasta układamy owoce i posypujemy je
cukrem wymieszanym z kokosem.
Ciasto z maślanką pieczemy około 35 – 40 minut w 180⁰C.
R E K L A M A | ||
jezusieee, jak dobrze, że Cię mam:D
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Kocham takie proste, domowe ciasta, nie ma lepszych, już sobie zapisuję i na pewno kiedyś zrobię:)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho kojarzy nam się z wakacjami u babci :) Najlepsze według nas są śliwki :)
OdpowiedzUsuńPachnie latem:)
OdpowiedzUsuńZ jagodami teraz robię
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie: od razu na myśl przychodzi lato i to ciacho w wersji z truskawkami:))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta na maślance/jogurcie, Twoje wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńKawał dobrego, domowego ciacha! ;)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe, domowe ciasto z owocami - pyyycha :-)
OdpowiedzUsuńMaślanka i owoce to dwa skladniki, ktore uwielbiam!!! A ciacho domowe,cudne!
OdpowiedzUsuńLubię ciasta na maślance za ich wilgotnosc😄
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie proste ciasta z dodatkiem owoców:-)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuń...JA MAM KEFIR MOZE BYC....???
OdpowiedzUsuńmoże kefir, jogurt lub serwatka :)
Usuńczy nie powinno być tam jakiegoś tłuszczu??? bo ja laik pieczeniowy porwałam się i cóż ... zostałam mistrzynią zakalca!!! co prawda wzięłam mniejszą blachę ale teraz jak podglądam inne przepisy to jakiś tłuszcz jest...
OdpowiedzUsuńCiasto zawsze robię bez tłuszczu i wychodzi bez problemu. Być może zakalca spowodowała zbyt duża ilość owoców, bo soczyste owoce też się do tego przyczyniają.
Usuń