wtorek, 10 lutego 2015

Pączki z twarogiem i marmoladą


Postanowiłam, że zrobię pączki z serem, takie może troszeczkę bardziej wilgotne od tradycyjnych, co miało na celu utrzymanie ich świeżości na dłużej. W konsystencji i smaku pączki są bardzo podobne, a niewtajemniczeni w ogóle nie wiedzieli, że zawierają twaróg. W każdym razie wyszły pyszne :)






Składniki:
400g mąki (+ około ½ szklanki do podsypania)
2 jajka
250g twarogu półtłustego lub tłustego ( w kostce)
75g masła
70g cukru
30g drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
60ml mleka
3 łyżeczki cukru waniliowego
20ml wódki lub octu
Szczypta soli

Dodatkowo:
Tłuszcz do smażenia (ok. 1 kg smalcu lub 1 litr oleju)
ok. 250g marmolady

Do dekoracji:
Cukier puder lub lukier
Ewentualnie skórka pomarańczowa

Lukier:
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka lub wody


Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, do chwili gdy się rozpuszczą, następnie dodajemy mleko i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do misy, dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, jajka, rozpuszczone masło, wódkę, sól i drożdżowy zaczyn. Wszystko razem mieszamy drewniana łyżką lub widelcem i stopniowo dodajemy mąkę. Dobrze wyrobione ciasto prószymy po wierzchu niewielką ilością mąki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości).

Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku, jako że ciasto jest dość lepkie obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki (by nie lepiło się do rąk) i formujemy pączki. Uformowane pączki układamy w odstępach na lekko oprószonym mąką papierze pergaminie lub blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto twarogowe jest dość tęgie dlatego pączki będą rosły dość długo.

Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po około 4 minuty z każdej ze stron. Jeśli pączki zbyt szybko się rumienią, zmniejszamy ogień lub wyłączamy go na chwilę. Zbyt szybkie smażenie spowoduje, że pączki będą z wierzchu upieczone, a w środku surowe.

Po upieczeniu pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny lub na siatkę do pieczenia i pozostawiamy na chwilę, by ociekły z nadmiary tłuszczu.

Po usmażeniu wszystkich pączków nadziewamy je marmoladą przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Najlepiej przed nadziewaniem marmoladę rozmieszać, by była miększa.

Na koniec pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Lukier przygotowujemy mieszając łyżeczką w miseczce cukier puder z mlekiem lub wodą, do chwili gdy powstanie jednolita masa. Lukrem smarujemy pączki, które dodatkowo można posypać skórką pomarańczową, kokosem lub kolorowymi posypkami. Pączki pozostawiamy na chwilę, by lukier wyschnął.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pączki na Tłusty Czwartek

Twarogowe słodkości 2

Karnawałowe Słodkości!


7 komentarzy:

  1. takich pączków jeszcze nie próbowałam, zapisuję sobie przepis na kiedyś tam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oesuuuu, powinnam Ci nakopać, jestem głodna!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są cudne, dobrych domowych pączków nigdy dość! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jakie piękne w przekroju!Mmm...

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ci wyszły! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Look very tasty!


    Would you like to follow each other? I'd be so happy! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyborne pączusie - to zdjęcie w przekroju jest boskie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly