piątek, 1 marca 2013

Sałatka warstwowa z kiełkami słonecznika i jajkiem


Lubię eksperymentować, a jako że w naszej lodówce zagościły kiełki słonecznika, postanowiłam zrobić z nimi sałatkę. Muszę przyznać, że kiełki są rewelacyjne i nadają bardzo ładny smaczek sałatce. Polecam :)

Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo
100g żółtego sera np. gouda
1 średnia czerwona cebula
2 średnie pomidory
2 średnie ogórki kiszone
Sałata zielona lub lodowa
Garść kiełków słonecznika

*sól i pieprz

Sałatę kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w podłużne paseczki. Ser, ogórki i pomidory kroimy kosteczki. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki.

Na spód miski dajemy warstwę sałaty, pomidorów, ogórka, cebuli, sera i kiełków słonecznika, po czym przykrywamy je jeszcze raz taką samą warstwą jarzyn. Na górę sałatki układamy pokrojone w ćwiartki jajka. Sałatkę można przyprawić solą i pieprzem, ale jak dla mnie bez przypraw smakuje pysznie.


R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


4 komentarze:

  1. bardzo lubię warstwowe sałatki nie dość, ze są smaczne to ładnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja polecam do jajek kiełki brokuła, są bardziej gorzkawe ale świetnie się łączą. ;) Sałatka iście wiosenna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za pomysł :))) widziałam ostatnio w sklepie kiełki brokuła, musze koniecznie wypróbować.
      Pozdrawiam :)))

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie sałatki, zapisuje :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly