Przepis na roladę biszkoptową znalazłam w zeszycie z przepisami mojej mamy. Szczerze mówiąc nie wiem skąd się tam znalazł. Rolada biszkoptowa z jabłkami, to coś dla miłośników delikatnych wypieków i oczywiście jabłek :) W każdym razie to jabłecznik na nieco inny sposób :)
Biszkopt:
5 jajek
Niepełna szklanka cukru
Niepełna szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1kg musu jabłkowego (lub 1kg pokrojonych w drobną kostkę jabłek, podsmażonych z 2 łyżkami cukru przez około 5 minut).
Dodatkowo:
Margaryna
Bułka tarta
1 – 2 łyżki cukru pudru
Papierem pergaminem wykładamy dużą blaszkę, a następnie smarujemy go margaryną i lekko posypujemy bułką tartą. Następnie rozsmarowujemy na nim równomiernie mus jabłkowy lub zimne, przesmażone jabłka.
Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i miksujemy, do chwili gdy się lekko rozpuści, po czym dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Gotowy biszkopt rozprowadzamy równomiernie na musie jabłkowym.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy całe ściereczką i po około 5 minutach odwracamy ciasto do góry nogami, tak by jabłka były na górze i powoli zdejmujemy pergamin. Po około 3 minutach zwijamy biszkopt w rulon i zawijamy w ściereczkę, mocno ściągamy, by ściereczka się nie rozwinęła. Tak zwinięte ciasto pozostawiamy na co najmniej godzinę, by całkowicie wystygło.
Zimne ciasto wyjmujemy ze ściereczki i posypujemy cukrem pudrem.
R E K L A M A | ||
Dawno nie jadłam rolady. Bardzo ładna ta Twoja rolada.
OdpowiedzUsuńP.S Przejrzałam przepisy na Twoim blogu i już kilka wpadło mi w oko. :)
pięknie Ci wyszła rolada:) mnie się czasami łamie jeszcze:(
OdpowiedzUsuń