środa, 27 marca 2013

Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem)


Sernik z grysikiem moja mama piekła zawsze na Wielkanoc, gdy byliśmy dziećmi, więc to taki trochę przysmak z mojego dzieciństwa :) Najbardziej charakterystyczną jego cechą była mega gorzka czekolada na jego wierzchu i ten charakterystyczny smak sernika, który urozmaica kasza manna :)



Składniki:
5 jajek kl.0
220g margaryny
1 szklanka cukru
1kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
5 łyżek grysiku
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
½ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki)
Kandyzowana skórka z pomarańczy

Polewa:
100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)
70ml mleka

Miękką margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy żółtka. Gdy masa cukier się lekko rozpuści dodajemy stopniowo twaróg i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy grysik i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.

Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta.

Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem tortownicy o średnicy 26cm.

Sernik z grysikiem pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę, po czym pozostawiamy w wyłączonym i zamkniętym piekarniku, przez około 30 minut, a najlepiej by pozostał tam do wystygnięcia.

Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i zalewamy mlekiem, po czym rozpuszczamy na wolnym ogniu stale mieszając, by polewa się nie przypaliła. Gdy czekolada się rozpuści, chwilę pogotuje i zacznie się robić gęsta, polewa jest gotowa i możemy nią pokryć wierzch zimnego sernika.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



6 komentarzy:

  1. pięknie się prezentuje:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, a z grysikiem to jeszcze nigddy nie robiłam - na pewno jest pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam sernika z grysikiem, ale że kaszę bardzo lubię, z pewnością wypróbuję ten patent. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja babcia taki robi, a przynajmniej bardzo podobny!

    zapraszam do mnie
    http://paradoxoftaste.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly