środa, 14 stycznia 2015

Tort makowy z kremem rumowym


Makowy tort to jeden ze specjałów mojej Teściowej, wszyscy bardzo go lubią, dlatego obowiązkowo piekę go przynajmniej raz w roku. Tort jest prosty w zrobieniu, składniki nie są wyszukane, a całość tworzy dość oryginalny smaczek :)






Składniki:
5 jajek
35 dag cukru
22 dag margaryny
35 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
22 dag maku (całego)

Krem rumowy z kefirem (zsiadłym mlekiem):
20 dag masła
8 łyżek cukru pudru
½ szklanki kefiru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 – 2 łyżki gorzkiego kakao
Olejek rumowy (ilość wg uznania)

Dodatkowo:
Bakalie lub kolorowe posypki do dekoracji
Alkohol (np. rum) lub woda do nasączenia tortu

Tortownicę o średnicy 26 cm dobrze smarujemy tłuszczem lub spód wykładamy pergaminem, ściskamy obręczą, a same boki smarujemy margaryną.

Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem do białości, a następnie dodajemy po jednym żółtku stale ubijając, po czym stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Osobno ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy po trochu do masy makowej i jeszcze raz miksujemy.

Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180C około 45 – 50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 lub 4 blaty.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, po czym dodajemy do niego po trochu kefiru, stale miksując. Pod koniec miksowania dodajemy kakao i olejek rumowy.

Blaty ciasta delikatnie nasączamy alkoholem lub wodą i przekładamy niewielką ilością kremu, tak by warstwy ciasta zlepiły się razem. Wierzch i boki tortu pokrywamy również niewielką ilością kremu.

Boki tortu można obsypać kokosem, a wierzch udekorować rodzynkami, orzechami  i kokosem, lub obsypać kolorowymi posypkami.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Karnawałowe Słodkości!


10 komentarzy:

  1. Wspaniały!!! równiusieńki,idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda baardzo smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny tort i to z naszym ulubionym makiem :D
    Lubimy piec torty ale chętnie spróbowałybyśmy tort kogoś innego ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, ależ wspaniałe ciacho, wygląda po prostu bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, ten krem rumowy kusi mnie ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładnie się prezentuję :) Super Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękny ten tort, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny tort :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszny, potwierdzam, upiekłam go już 2x, polecam gorąco! Oto moja jego wersja: http://angelasdelicacies.blogspot.it/2016/01/tort-makowy-z-kremem-rumowym-poppy-and.html

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly