Domowa przyprawa do piernika jest zupełnie inna, niż te
kupowane w sklepach. Ma dużo bogatszy smak i aromat, a dodatkowo możemy dodać
składniki jakie lubimy. Nie mówię, że gotowe przyprawy są złe, bo zdarzają się
lepsze i gorsze, choć do większości z nich dodawany jest cukier lub mąka, by
podnieść wagę gotowego produktu. Zachęcam do zrobienia własnej przyprawy, jest to co prawda
trochę czasochłonne, ale taka przyprawa wystarczy na dłużej.
Składniki:
45g cynamonu (mielony lub kora)
20g imbiru
15g goździków
2 kulki gałki muszkatołowej lub 3 łyżeczki
5g pieprzu kolorowego lub czarnego
5 ziarenek anyżu (z gniazda)
10 ziarenek kardamonu
10g kolendry
15 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca (można pominąć)
Dodatkowo:
Młynek do kawy (ręczy lub elektryczny), ewentualnie maszynka
do mielenia, malakser lub moździerz
Słój (około 500ml)
Sito
Korę cynamonu najlepiej włożyć do woreczka z grubej folii i
rozgnieść na mniejsze części wałkiem do ciasta lub czymś twardym. Mniejsze kawałki
wkładamy do młynka i mielimy. Najlepiej użyć już gotowego mielonego cynamonu.
Całą gałkę muszkatołową trzemy na drobnych oczkach tarki.
Najlepsza jest świeżo stara, ma o wiele mocniejszy aromat. Przesiewamy przez
sito, a pozostałe większe cząstki mielimy w młynku.
Ziarenka kardamonu rozgniatamy ręką lub moździerzem,
wyjmujemy małe ziarenka ze środka, a otoczkę wyrzucamy. Małe ziarenka mielimy.
Ziarenka anyżu wyjmujemy z gwiazdek i mielimy.
Wszystkie składniki mielimy na pył, po czym przesypujemy
przez sito i to co na nim zostanie jeszcze raz mielimy, po czym ponownie
przesiewamy. Ważne by nie było żadnych grudek. Drobno zmieloną przyprawę
przesypujemy do słoja, szczelnie zakręcamy i potrząsamy nim, by wszystkie
przyprawy dobrze się zmieszały.
Jeśli użyjemy mielonego cynamonu i imbiru to składników tych
nie mielimy, ale imbir warto przesiać przez sito, bo lubią się z niego robić
grudki. Po przesianiu imbir ładnie zmiesza się z pozostałymi przyprawami.
Przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju. Można
użyć jej praktycznie od razu, ale lepiej odczekać kilka dni, by wszystkie
przyprawy ładnie się połączyły.
Gdy mielimy przyprawy w młynku do kawy, po ukończonym
mieleniu przypraw możemy zmielić w nim kawę, która uzyska ładny piernikowy
posmak.
R E K L A M A | ||
Bardzo fajna,chyba też zrobię zamiast kupować:)jeśli oczywiście zabiorę się za pierniczki:)
OdpowiedzUsuńA ja dodaję jeszcze 2 łyżki stołowe kawy mielonej - pycha.
OdpowiedzUsuń