czwartek, 11 grudnia 2014

Przyprawa do piernika


Domowa przyprawa do piernika jest zupełnie inna, niż te kupowane w sklepach. Ma dużo bogatszy smak i aromat, a dodatkowo możemy dodać składniki jakie lubimy. Nie mówię, że gotowe przyprawy są złe, bo zdarzają się lepsze i gorsze, choć do większości z nich dodawany jest cukier lub mąka, by podnieść wagę gotowego produktu. Zachęcam do zrobienia własnej przyprawy, jest to co prawda trochę czasochłonne, ale taka przyprawa wystarczy na dłużej.






Składniki:
45g cynamonu (mielony lub kora)
20g imbiru
15g goździków
2 kulki gałki muszkatołowej lub 3 łyżeczki
5g pieprzu kolorowego lub czarnego
5 ziarenek anyżu (z gniazda)
10 ziarenek kardamonu
10g kolendry
15 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca (można pominąć)

Dodatkowo:
Młynek do kawy (ręczy lub elektryczny), ewentualnie maszynka do mielenia, malakser lub moździerz
Słój (około 500ml)
Sito

Korę cynamonu najlepiej włożyć do woreczka z grubej folii i rozgnieść na mniejsze części wałkiem do ciasta lub czymś twardym. Mniejsze kawałki wkładamy do młynka i mielimy. Najlepiej użyć już gotowego mielonego cynamonu.

Całą gałkę muszkatołową trzemy na drobnych oczkach tarki. Najlepsza jest świeżo stara, ma o wiele mocniejszy aromat. Przesiewamy przez sito, a pozostałe większe cząstki mielimy w młynku.

Ziarenka kardamonu rozgniatamy ręką lub moździerzem, wyjmujemy małe ziarenka ze środka, a otoczkę wyrzucamy. Małe ziarenka mielimy.

Ziarenka anyżu wyjmujemy z gwiazdek i mielimy.

Wszystkie składniki mielimy na pył, po czym przesypujemy przez sito i to co na nim zostanie jeszcze raz mielimy, po czym ponownie przesiewamy. Ważne by nie było żadnych grudek. Drobno zmieloną przyprawę przesypujemy do słoja, szczelnie zakręcamy i potrząsamy nim, by wszystkie przyprawy dobrze się zmieszały.

Jeśli użyjemy mielonego cynamonu i imbiru to składników tych nie mielimy, ale imbir warto przesiać przez sito, bo lubią się z niego robić grudki. Po przesianiu imbir ładnie zmiesza się z pozostałymi przyprawami.

Przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju. Można użyć jej praktycznie od razu, ale lepiej odczekać kilka dni, by wszystkie przyprawy ładnie się połączyły.

Gdy mielimy przyprawy w młynku do kawy, po ukończonym mieleniu przypraw możemy zmielić w nim kawę, która uzyska ładny piernikowy posmak.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Korzenne przysmaki

Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta

Wigilijny Piernik 2014

2 komentarze:

  1. Bardzo fajna,chyba też zrobię zamiast kupować:)jeśli oczywiście zabiorę się za pierniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja dodaję jeszcze 2 łyżki stołowe kawy mielonej - pycha.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly