Ciasteczka kanadyjskie nie są skomplikowane w zrobieniu, ale
za to bardzo smaczne. Mają ten cudowny korzenny smaczek, a ich konsystencja
jest niesamowita. Są takie chrupkie, a w głębi wydają się sypkie, ale takie nie
są. W każdym razie smakują niesamowicie i polecam zwłaszcza tym, który nie
lubią bawić się w wałkowanie i wykrawanie ciastek foremkami.
Składniki:
300g masła 82% lub margaryny
220g miodu (lub 120g syropu klonowego i 100g miodu)
1 jajko
½ łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
100g migdałów (mielonych lub drobno siekanych)
500g mąki
Dodatkowo:
½ szklanki cukru
Około 50g płatków migdałowych
Do mąki dodajemy sodę, sól, przyprawę do piernika i migdały.
Wszystko razem mieszamy, dodajemy miód, żółtko i masło. Wszystko razem dobrze
zagniatamy, po czym urywamy po kawałku ciasta i robimy z niego wałki o średnicy
mniej więcej 3cm i długości około 15cm. Wałki ciasta układamy w odstępach na
desce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, każdy wałek smarujemy niezbyt
mocno rozmąconym białkiem i dobrze obtaczamy w cukrze. Następnie wałek
kładziemy na desce i kroimy w plastry grubości około pół centymetra. Plastry
ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminem pozostawiając między
nimi odstępy, by się nie zlepiły. Po ułożeniu wszystkich ciastek na arkusze
papieru, smarujemy je białkiem i posypujemy płatkami migdałów.
Ciasteczka pieczemy na złotobrązowy kolor, około 7 – 15 minut
w 170⁰ C.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka przechowujemy w
szczelnie zamkniętych puszkach, by nie straciły aromatu.
R E K L A M A | ||
Bardzo świąteczne:-)
OdpowiedzUsuńkażdy łasuch by się na nie pokusił! :)
OdpowiedzUsuńja poproszę o wysyłkę:D
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt, Kochanaaaa <3
Ciekawe, takich to ja jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasteczka, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Takich jeszcze nie jadłam, ale z chęcią wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuń