Mam słabość do drobnych ciasteczek, takich które po
upieczeniu można długo przechowywać i wyjmować, gdy tylko są potrzebne, bo
akurat ktoś nas odwiedził lub gdy szukamy czegoś dobrego, by pypcia zbyć. Kiedyś
w jednej z gazet znalazłam przepis na te proste i smaczne ciasteczka, a teraz
postanowiłam w końcu je upiec. Smakiem przypominają trochę niemieckie korzenne
ciasteczka Speculatius, które po prostu uwielbiam.
Składniki:
2 jajka
250g masła 82% lub margaryny
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
100g mielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
Skórka otarta z niedużej pomarańczy i cytryny
Około 100g płatków migdałowych
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, mielone migdały,
cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki
mieszamy, robimy w nich dołek, wbijamy jajka, a następnie dodajemy pokrojony w
kostkę tłuszcz, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy,
przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2
godziny.
Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na
wysypanej płatkami migdałowymi stolnicy lub desce. Jeśli ciasto lepi się do
wałka, podsypujemy je nieco mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka
o dowolnym kształcie (foremkami, nożem lub radełkiem). Ciasteczka układamy na
blasze wyłożonej papierem pergaminem, a pozostałe ścinki ponownie wałkujemy i
wykrawamy, dobierając co pewien czas ciasta. (Po pewnym czasie płatki migdałów wymieszają
się z ciastem, co w niczym nie przeszkadza). Po zrobieniu wszystkich ciastek,
przystępujemy do pieczenia.
Jeśli nie mamy wystarczająco dużo blach na ciastka, najlepiej
przygotować kilka kawałków pergaminu, wyciętych na wielkość blachy, położyć na
nich ciastka, a potem tylko przekładać papier na blachę. Bardzo usprawnia to
proces pieczenia :)
Ciasteczka pieczemy w 180⁰C
około 7 – 15 minut, na złoty kolor.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka najlepiej
przechowywać w szczelnych puszkach lub słojach na ciastka, by nie straciły
aromatu.
R E K L A M A | ||
Pyszne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńPyszne,do chrupania:)
OdpowiedzUsuńDo schrupania :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl