wtorek, 19 lutego 2013

Tort Walentynkowo – półrocznicowy, biszkoptowo – princepolkowy, z truskawkami i bitą śmietanką.


Tort zrobiłam dla mojego wspaniałego Męża z okazji 6 miesiąca po ślubie :) Aż strach pomyśleć jak szybko czas leci :))))
Tort można zrobić na kilka sposobów. Jeśli macie mniej czasu, możecie zrobić np. dwie warstwy biszkoptu lub dwie warstwy Prnice polo. Truskawki też możecie śmiało zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami :) W każdym razie tort jest bardzo smaczny i polecam jego zrobienie :)





Warstwa biszkoptowa ciasta:
2 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do nich cukier i miksujemy przez 3 – 5 minut, po czym dodajemy do nich żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką, po czym przekładamy do tortownicy 24cm, wyłożonej od spodu pergaminem. Biszkopt pieczemy około 15 – 20 minut w temperaturze 180°C.

Warstwa Princepolkowa:
½ szklanki białek
3/4 szklanki cukru
1 Prince Polo XXL
100g bakalii (np. po 1/3 migdałów, orzechów i kokosu)

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i chwilę miksujemy, by się leciutko rozpuścił, po czym dodajemy pokrojone drobno migdały i orzechy oraz kokos.
Całość dobrze mieszamy łyżką. Prince polo kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy.
Wszystko jeszcze raz mieszamy i wylewamy na tortownicę 24cm, wyłożonej od spodu pergaminem. Ciasto pieczemy nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170°C około 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w piekarniku.

Krem:
½litra śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 sztywniki, śmietan – fixy

Dodatkowo:
300 – 500g truskawek

Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy przez chwilę, a następnie dodajemy sztywniki i ubijamy do chwili, gdy śmietanka będzie sztywna.

Upieczoną warstwę Princepolkową pokrywamy niewielką ilością bitej śmietany, a następnie układamy na niej truskawki pokrojone w kawałki (pamiętajcie o tym, by zostawić kilka truskawek na górę tortu) i przykrywamy następną warstwą śmietany, biszkoptem i resztą bitej śmietany. Górę tortu ozdabiamy truskawkami, możecie tak jak ja, wyciąć je w serduszka.
Gotowy tort odstawiamy na 2 – 3 godziny, w zimne miejsce, po czym podajemy :)




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



5 komentarzy:

Printfriendly